Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vášeň a láska v monogamnom vzťahu

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Nepodľahnime romantickým predstavám a nevzdajme sa lásky pre nedostatok vášne! Ale nebuďme ani realistami, ktorí zanevrú na túžbu v monogamnom vzťahu. Môžeme mať obe naraz.

„Ako spojiť vzrušujúci sex s domácim šťastím,“ prečítala som nahlas podtitul knihy Erotická inteligence darovanej do našej obecnej knižnice. Kým sme s kamarátkami vykladali knihy do políc, vymýšľali sme scenáre, prečo sa darca rozhodol práve tejto knihy zbaviť. Vzdal sa vzrušujúceho sexu alebo to zabalil s domácim šťastím? Nakoniec sme zistili, že kniha je od mojej sestry a tá sa dušovala, že ju doma už prečítali.

Autorka knihy je psychoterapeutka Esther Perel, ktorá sa venuje párovej terapii. Zaoberala sa aj témou migrácie, cestovala po svete, pracovala s utečencami a prisťahovalcami a sledovala, ako kultúrne a politické zmeny vplývajú na rodinné vzťahy. Tieto témy aj sama žila. Jej rodičia, poľskí židia, prežili holokaust a usadili sa v Antverpách. Rodičia ju naučili rozlišovať medzi tým, kto nezomrel, a tým, kto je nažive. Toto je aj spôsob, aký Perel hovorí o erotike. Vníma ju širšie – ako energiu, radosť zo života, priestor, v ktorom sa cítime naplnení, ako mystiku života. Perel sa usadila s manželom v New Yorku a po afére Billa Clintona s Monikou Lewinski si začala klásť otázky: „Prečo v Amerike ľudia akceptujú mnohonásobné rozvody a na druhej strane tak veľmi odsudzujú neveru? Môžeme mať vzrušenie aj lásku s tým istým partnerom dlhodobo?“

jeden partner – príliš veľa očakávaní

Perel upozorňuje na kultúrne zmeny, ktoré modifikovali účel manželstva. V minulosti ním bola ekonomická stabilita a zabezpečenie rodiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite