Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Futbal ako teamwork

.marcel Merčiak .časopis .šport

Od štartu kvalifikácie v Kyjeve až po osemfinálovú rozlúčku v Lille to bol pekný príbeh. S dobrým futbalom, krásnymi výsledkami, len škoda, že vyvrcholenie proti majstrom sveta nás nezastihlo v stave a forme, aká sprevádzala túto garnitúru v ostatných dvoch rokoch.  

Stali sme sa mužstvom, nad ktorým sa nevyhrávalo často a ľahko. O to viac mrzí prehra 0:3 s Nemeckom. Potvrdila sa stará pravda ešte z federálnych čias, že nad silnými môžeme vyhrať, ale nemôžeme nad nimi vyhrávať. Potvrdili sa aj slová trénera Kozáka, že naša výhra 3:1 nad Nemeckom v Augsburgu, štyri týždne pred osemfinále, je „výhodou skôr pre súpera, než pre nás.“ A najviac zo všetkého sa potvrdilo, že v prípravných zápasoch hrá iné Nemecko ako na šampionátoch a v kvalifikáciách. Pod Jogim Loewom vyhralo z 82 súťažných zápasov 64-krát (v bodovom zisku úspešnosť 81,7 percenta), kým z 54 priateľských stretnutí len 26-krát (úspešnosť 56,7 percenta).

plusy a mínusy

Na EURO nás držala forma Mareka Hamšíka a obrana, ktorá v stabilnom zložení (Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan) neprehrala. Hubočan však nemohol nastúpiť proti Walesu a Nemecku a kompaktnosť bola narušená. Formu si pozdvihol aj brankár Matúš Kozáčik, podržal mužstvo najmä proti Anglicku a blysol sa niekoľkými zákrokmi vrátane Ozilovej penalty proti Nemcom. Menej sa darilo Kuckovi a Weissovi (napriek krásnemu gólu proti zbornej). Maka zradil zadný stehenný sval. Zranil sa aj Švento, v osemfinále už nehrali Pečovský s Dudom. Zostava sa menila pred zápasom so súperom, proti ktorému potrebujete stopercentný výkon, zohratosť, defenzívnu koordináciu – a ani to všetko v excelentnom vydaní vám nemusí stačiť.

Pod vplyvom nepriaznivého vývoja s Nemeckom akoby odchádzalo nabudenie, fyzické nasadenie. Realizačný tím sa určite snažil o čo najlepšiu pripravenosť mužstva, ale rozhoduje materiál, s ktorým sa pracuje. A postupne sa prejavilo, že mnohí naši mali počas sezóny zdravotné výpadky, že pravidelne nehrávali, že niektorí neboli v top forme, že na rozdiel od majstrov sveta nemáme v každej formácii kontinuálne hráčov z najsilnejších klubov a z najvyššej individuálnej triedy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite