Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo s druhým pilierom?

.richard Sulík .časopis .týždeň v ekonomike

Nie je to ani rok, čo premiér tvrdil, že druhý pilier sa otvorí jednorazovo na šesť mesiacov, a to od januára do júna tohto roku. Neprešli ani tri mesiace a téma je opäť na stole.

Nie je to ani rok, čo premiér tvrdil, že druhý pilier sa otvorí jednorazovo na šesť mesiacov, a to od januára do júna tohto roku. Neprešli ani tri mesiace a téma je opäť na stole.


Dôvod znovuotvorenia druhého piliera treba hľadať najmä vo výmene riaditeľa Sociálnej poisťovne. Po „neúspešnom“ Ivanovi Bernátkovi, ktorý musel odísť, lebo nesplnil stranícku úlohu tristotisíc odídencov z druhého piliera, môže skúsiť šťastie Dušan Muňko. Na otvorenie druhého piliera je aj iný dôvod – ten, o ktorom hovorí premiér, a to prepad na akciových trhoch.

.prvý pilier?
S argumentáciou, že dôchodky sú vážna vec na to, aby boli závislé od silne kolísajúcich akciových trhov, sa dá súhlasiť. Riešením však nie je týchto ľudí dostať silou-mocou späť do prvého priebežného piliera, a to najmä preto, že ten je pri terajšom nastavení NEUDRŽATEĽNÝ.
Prvý pilier produkuje už dnes výrazný deficit, a to z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že 9 percent z hrubých miezd všetkých sporiteľov v druhom pilieri ide namiesto do prvého do druhého piliera. Hovorí sa tomu aj náklady na vyviazanie sa, respektíve obmedzenie medzigeneračnej solidarity, čiže skutočnosti, že peniaze terajších pracujúcich idú okamžite na dôchodky terajších dôchodcov. Od momentu, keď sa začnú vyplácať dôchodky z druhého piliera, sa v rovnakej miere prestanú vyplácať dôchodky z piliera prvého, čiže táto zložka deficitu začne klesať. Práve tu spravila vláda chybu, keď predĺžila minimálny čas sporenia z 10 na 15 rokov, čím oddialila moment, keď by sa začali vyplácať dôchodky z druhého piliera, i keď treba povedať, že tento efekt by bol minimálny.
Druhá zložka deficitu je oveľa problematickejšia a práve pred ňou vláda tvrdošijne zatvára oči. Je to deficit, spôsobený samotným nastavením prvého piliera. Dôchodky, ktoré sa z neho vyplácajú, sú príliš vysoké, čo sa prejaví najmä v krátkej budúcnosti, keď začne klesať počet pracujúcich a bude stúpať počet dôchodcov. Tento deficit bude v čase rásť, a to podľa všetkých dostupných odhadov, do dramatických výšok. Treba tiež povedať, že túto „časovanú bombu“ zdedila dnešná vláda od predošlej – prešli však už dva roky a s výnimkou obmedzenia predčasných dôchodkov neprišlo k žiadnej zmene, ktorá by budúci deficit potenciálne znížila.
A v tejto objektívne komplikovanej situácii je jediné, na čo sa premiér zmôže, opäť otvárať druhý pilier, a opäť na šesť mesiacov. Pripomína to mojich dvoch kamarátov, ktorým došiel benzín, v noci a ďaleko od najbližšej pumpy – a jediné, čo im napadlo, bolo odfotiť sa.


.druhý pilier?
Druhý pilier by mal byť otvorený natrvalo. Každý by mal možnosť raz doň vstúpiť a raz z neho vystúpiť, dlhodobo a kedykoľvek. Samozrejme, pri trvalom otvorení je stabilita systému nižšia, ako keby bol uzavretý, ale stále je to lepšie ako každoročné „šaškovanie“ a otváranie na šesť mesiacov. Tento krok zvýši slobodu jednotlivca, a to je samo osebe dôvod, kvôli ktorému sa to oplatí. Premiérovi Ficovi však takéto riešenie asi vyhovovať nebude, pretože potom by sa už nemohol raz ročne prezentovať ako neúnavný bojovník proti hnusným kapitalistom a ohlupovať masy.
Keby Ficovi naozaj záležalo na dôchodkoch ľudí a zároveň na dlhodobej stabilite celého dôchodkového systému, spravil by tri nasledujúce kroky:
1.) Otvoril by druhý pilier natrvalo a zároveň zrušil minimálnu dobu sporenia. Jej zrušenie zvýši aj slobodu jednotlivca, navyše by minimálny čas sporenia pri úplnej voľnosti vstupu a výstupu zbytočne komplikoval situáciu.
2.) Zriadil by štvrtý, ultrakonzervatívny fond, v rámci ktorého by DSS mohli investovať len do štátnych dlhopisov, pokladničných poukážok a iných produktov štátu. To znamená, že za tento fond by de facto ručil štát. Samozrejme, pri náležitej kontrole zo strany NBS, ktorá však podľa guvernérových vyjadrení existuje už dnes.
3.) S odstupom najdôležitejší a zároveň najnáročnejší krok je vybilancovanie prvého piliera. To znamená také systémové (vyňatie zásluhovosti) alebo parametrické (zvýšenie dôchodkového veku, zníženie valorizácie a pod.) zmeny, aby prvý pilier dlhodobo neprodukoval deficit sám osebe.
Nie je to jednoduché, ale to sa pri dnešnom stave dôchodkového systému a demografického vývoja ani nedá čakať. Keď chce Fico dokázať, že si nezmýlil úlohu šéfa opozície s úlohou premiéra, musí konať.

Autor je ekonóm.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite