Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo povedali o otvorení druhého piliera

.časopis .týždeň v ekonomike

Ja som sa tiež osobne domnieval, keď sme uzatvárali otvorený druhý pilier po šiestich mesiacoch, že táto vec je za nami... Že sme mohli už nechať tento systém žiť svojím životom.

Ja som sa tiež osobne domnieval, keď sme uzatvárali otvorený druhý pilier po šiestich mesiacoch, že táto vec je za nami... Že sme mohli už nechať tento systém žiť svojím životom. Ak sa však pozrieme na niektoré údaje z prostredia dôchodkových správcovských spoločností, musím dnes povedať, že je to absolútne najohrozenejší segment, ktorý prichádza na rad, ak si zoberieme dôsledky finančnej krízy... Chceme opäť otvoriť 2. pilier a dať možnosť ľuďom, ktorí dnes sledujú, aké dôsledky má finančná kríza, aby sa slobodne rozhodli: Chcem tam zostať a niesť dôsledky, riziká? Zostanem. Nechcem tam zostať? Vystúpim. Predpokladám, že súčasťou tohto návrhu zákona budú aj opatrenia, na ktorých sme sa zhodli, že treba viac regulovať DSS, treba ich viac kontrolovať, pretože to zabezpečenie – poznáte našu rétoriku – je úplne katastrofálne, a som rád, že v tomto má rovnaký názor aj guvernér NBS.
Robert Fico, predseda vlády.

„Ja som to až takto nepočul.“
Ivan Šramko, guvernér NBS (odpoveď na otázku, či súhlasí s výrokom vedľa sediaceho premiéra, že 2. pilier je „katastrofálne“ zabezpečený).

Otváranie 2. piliera je problematické z dvoch dôvodov. Prvým je zvýšenie ohrozenia systému iracionalitou a panikou, ktorú občas – napríklad v posledných týždňoch – môžeme vidieť na finančných a kapitálových trhoch. Keď sa stane niečo také, ohrozené nie sú len naozaj problematické investície či inštitúcie, ale aj tie úplne zdravé. Ohrozuje to všetkých, a práve to, že systém sporenia na osobné dôchodkové účty bol koncipovaný ako uzatvorený, malo za cieľ pred prípadnými dôsledkami takýchto paník a kríz dôvery sporiteľov ochrániť. Druhým dôvodom, pre ktorý nie je otváranie systému šťastné, je ohrozovanie jeho stability. Naša dôchodková reforma bola postavená na predpoklade, že postupne sa bude oslabovať úloha dlhodobo neudržateľného priebežného systému a ten bude čoraz viac dopĺňaný úsporami sporiteľov z 2. piliera. Ustavičným spochybňovaním dôchodkového sporenia, vyvolávaním neistoty a otváraním systému sa od pôvodného konceptu reformy odkláňame. Aj so všetkými dôsledkami – ak sa viac ľudí bude spoliehať len na štátny priebežný systém, problém s jeho neudržateľnosťou a nákladmi celej spoločnosti na jeho riešenie bude ešte vypuklejší.
Peter Socha, predseda Asociácie DSS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite