Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Sto dní Ficovej vlády

.peter Zajac .časopis .klub

Dňa 1. júla sa dožije Ficova vláda sto dní. Vo svojom programovom vyhlásení si uložila smelé ciele – reformu vzdelávania, aká tu nebola dvadsaťpäť rokov, ozdravenie upadajúceho zdravotníctva, reformu súdnictva a verejnej správy, stabilizovanie medzinárodného postavenia Slovenska v rámci predsedníctva Rady Európy.

Po prvotnom zdesení, že do parlamentu sa dostali prvý raz slovenskí extrémisti a že súčasťou vlády sa stali strany, ktoré prvý raz prekročili hrubú čiaru medzi pronovembrovými a protinovembrovými silami, sa zdalo, že situácia sa upokojila. Ujal sa dokonca falošný Filkov syndróm, že v rámci vládnych inštitúcií a inštitútov môže vzniknúť akési neutrálne prostredie, dotujúce vládu rozumnými nápadmi. Akoby nebolo od začiatku politicky jasné, že o povahe a smerovaní vlády rozhodujú záujmy vládnych politických strán, a nie názory odborníkov. Tak sa stali súčasťou vládnej politiky v oblasti vzdelávania a zdravotníctva odborníci z mimovládnej sféry, a to bez ohľadu na triednu nenávisť, ktorou ich zahrnuje predseda vlády Robert Fico.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite