Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Leto na balkóne (dráma,  SRN, 2005)
Dvojka, Pondelok, 22:05
Horúce leto v mestskej džungli Berlína. Dve priateľky a susedy Nike a Katrin si užívajú teplé letné večery pri pohári červeného vína na balkóne, pozorujú svet okolo a preberajú radosti a strasti života s mužmi i bez mužov. Priateľstvo a balkón sú jediné útočiská v ich neistej existencii. Katrin je rozvedená a sama vychováva dospievajúceho syna Maxa. Nike pracuje ako opatrovateľka starých a na pomoc odkázaných ľudí a podobne ako jej priateľka nemá šťastie v láske. Jedného dňa Katrin takmer zrazí kamión a priateľky sa tak za kurióznych okolností zoznámia s kamionistom Ronaldom.

Pred súmrakom (romantický, USA, 2004)
Markíza, Utorok, 23:40
Film voľne nadväzuje na osudy hlavných hrdinov filmu Pred úsvitom, v ktorom sa francúzska študentka Celine a americký mladík Jesse stretli vo Viedni, zamilovali sa do seba a čoskoro so museli rozlúčiť. Mladý americký spisovateľ Jesse teraz prichádza do Paríža, aby tu predstavil svoj prvý román. Keď postupne odpovedá na otázky týkajúce sa jeho novej knihy, je evidentné, že jeho prvotina rozpráva v mierne pozmenenej verzii o jeho dávnej viedenskej romanci s Celine. Uprostred jednej z odpovedí Jesse zbadá v kníhkupectve práve Celine. Obaja cítia, že  si po dlhom čase majú čo povedať a vyjdú si spolu na niekoľkohodinovú prechádzku Parížom...

Sladký život (dráma, Francúzsko/Taliansko, 1960)
ČT2, Streda, 00:40
Havným hrdinom svetoznámeho filmu Federica Felliniho je novinár Marcello. Napriek tomu, že stále myslí na dráhu seriózneho spisovateľa, vymetá večierky a píše bulvár. Spočiatku mu jeho spisovateľské ambície aj pohŕdavý odstup od sladkého života rímskej smotánky môžeme veriť. Rovnako aj stopy úprimného citu vo vzťahu k otcovi a snúbenici Emy, ktorú vytrvale podvádza. Marcello je v podstate slaboch, ktorý počas filmu podlieha, rezignuje na ambície a stáva sa súčasťou onoho márneho sveta. Felliniho freska zobrazuje tak život bohatých a ich hodnoty, ako aj situáciu obyvateľov Ríma z opačného konca sociálnej hierarchie.

Hudba pre svadby a pohreby (dráma, Nórsko, 2002)
ČT2, Štvrtok, 23:20
Štyridsiatnička Sara žije v chladnom svete moderného bytu, ktorý zariadil jej bvalý muž, známy „minimalistický“ architekt. Svoju bolesť zo straty jediného dieťaťa ukrýva do jeho stien a úspešnej autobiografickej  knihy, ktorú práve vydala. Jedného dňa jej bývalý manžel zazvoní pri dverách, povie jej o zhubnom nádore, o obavách z vyšetrenia v nemocnici aj o strachu zo smrti. Je to zvláštna príležitosť poznať jeho súčasný život trochu bližšie... Dráma, ktorá sa dotýka podstatných vecí života, sa stala hitom nezávislých festivalov a vyniká aj vďaka temperamentnej balkánskej hudbe orchestra Gorana Bregoviča.

... a rána sú tiché (vojnová dráma, Sovietsky zväz, 1972)
Dvojka, Piatok, 23:05
Mladé dievčatá chceli žiť a prežívať krásu života, vojna im však všetko vzala. V odľahlej oblasti blízko fínskych hraníc pod velením desiatnika Vaskova stráži päť dievčat protileteckú artilériu. Keď ich obkľúči skupina šestnástich nacistických vojakov, musia podstúpiť nerovný boj a skúšku skutočného hrdinstva. Vojnová dráma Stanislava Rostockiho podľa novely Borisa Vasiljeva zachytáva tragické osudy ženského oddielu na severozápade Ruska. Bola nominovaná na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. V roku 2005 čínski filmári nakrútili 12-dielny remake tohto filmu, v Číne veľmi populárneho. Všetky postavy si zahrali ruskí herci.

Dobrý, zlý a škaredý (spaghetti western, Španielsko-Taliansko, 1966)
Jednotka, Sobota, 15:05
Dobrý je Blondie – pištoľník s veľkým zmyslom pre česť. Zlý je Angel Eye, sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. Škaredý je Tuco, hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba. Ich príbeh sa odohráva na sklonku americkej Občianskej vojny: Blondie a Tuco narazia na voz, plný mŕtvych mužov – jeden je ešte nažive. Povie im, že spolu s ďalšími chlapmi zakopal na cintoríne zlatý poklad. Angel Eye sa o tom dozvie. Teraz už len potrebuje, aby ho tí dvaja priviedli k skrytému pokladu... Legendárny film Sergia Leoneho je podľa kritikov jeden z najlepších westernov vôbec.

Batman začína (triler/akčný, USA, 2005)
Markáza, Nedeľa, 21:30
Bruce Wayne zažil ako malý šokujúce udalosti – spadol do jaskyne, kde ho na smrť vystrašili netopiere a onedlho sa stal svedkom vraždy svojich rodičov. Dlho trpel výčitkami svedomia a sa rozhodol cestovať po svete a nájsť spôsob, ako bojovať s nespravodlivosťou. Vyhliadne si ho nebezpečne vyzerajúci Ducard a začne ho trénovať. Čoskoro sa Wayne vráti domov do Gotham City – zistí, že mesto je presiaknuté korupciou a zločinom. Jeho spoločníkmi v boji proti zločinu sa stanú vynálezca Lucius Fox, komorník Alfred, policajný poručík James Gordon a neodmysliteľná maska netopiera. Režisér Christopher Nolan si bravúrne poradil s komixovou predlohou.

.tip .týždňa

Slnko v sieti (dráma, Československo, 1962)
Dvojka, Nedeľa, 20:05
Priekopnícke dielo režiséra Štefana Uhera o citovom dozrievaní dospievajúcich ľudí začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia. Lyrický príbeh nesmelej lásky dvoch mladých ľudí zachytáva emocionálne dozrievanie mládeže, ktorá sa snaží zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života hraným cynizmom a odmietavou pózou. Ich vnútorný svet je však plný citov, ku ktorým sa nechcú verejne priznať. Lyricky koncipovaný príbeh dáva vyznieť poetike všedných dní. Film, považovaný za prvé dielo československej novej vlny, priniesol nielen nový spôsob rozprávania, ale aj nový pohľad na realitu a spoločenské súvislosti.



.teletipy  .dokumenty:

Preteky o dobývanie vesmíru: Súboj o družicu
ČT1, Pondelok, 10:25
Britský hraný dokument  chronologicky sleduje takmer dvadsaťročné súperenie superveľmocí v raketovom programe. Tvorcovia sa sústredia na dvoch hlavných aktérov stojacich na opačných stranách: konštruktérov Sergeja Pavloviča Koroljova a doktora Wernera von Brauna. Obaja muži vynikali svojimi znalosťami a schopnosťami v obore, oboch spájal spoločný sen – dobyť vesmír. Nemca Von Brauna tento sen nezastavil ani pred spoluprácou s nacistami, Sovieti zase najali Koroljova, ktorého stalinistický režim poslal za protištátnu činnosť do gulagu. Napriek tomu, že obaja muži pracovali na raketách zamýšľaných ako zbrane, obaja sa snažili poukázať na možnosť ich ďalšieho využitia – dobývania vesmíru.

Tichomorská kronika: Vanuatu
ČT2, Utorok, 00:25
Ďalší diel dokumentárne zachyteného putovania francúzskeho cestovateľa do južných morí vedie na Vanuatu. Toto súostrovie tvorí osemdesiat ostrovov, rozosiatych uprostred Južného Pacifiku, severovýchodne od Austrálie. Táto mystická a legendárna krajina ponúka navštevníkovi úplne výnimočnú paletu ľudí, stretnutí a objavov. Putovanie po tejto krajine je hlavne putovanie k ľuďom, žijúcim tak trochu mimo času, úplne inak, ako sme zvyknutí. Ich najväčším bohatstvom je ich osobnosť, ktorá ostala nedotknutá uprostred ruchu dnešného sveta.

Kríza
ČT2, Streda, 23:45
Kríza – to je názov unikátneho amerického dokumentu z roku 1939, ktorý má v podtitule film o nacizme. Snímka je unikátna hneď z dvoch dôvodov: pretože nám prináša bezprostredný pohľad na politické a spoločenské dianie u nás aj v Európe v roku 1938, druhá unikátnosť spočíva vo vzácne objektívnom pohľade amerických dokumentaristov – v ktorých tíme pracoval aj český tvorca Alexander Hackenschmied – na politické okolnosti, ktoré viedli k „Mníchovu“ a okupácii Československa v roku 1939.

Radosť zo žiota: Jozef Kroner
Jednotka, Štvrtok, 21:05
Spomienkový dokument na legendárneho herca s veľkým srdcom, ktorý počas svojej kariéry zažil obrovské úspechy (získal pre Československý film prvého Oscara) aj nezáujem domácich kultúrnych ideológov. Vedel rovnako presvedčivo stvárniť komické, ale aj tragické postavy. Jeho talent často využívali zahraniční režiséri a o mnohých oceneniach z filmových festivalov, ako bol napríklad ten vo francúzskom Cannes, sa u nás doma takmer nehovorilo. Túto skutočnosť vnímal s nadhľadom a pokorou, hoci verejnosť ho vnímala ako jedného z najväčších spomedzi nielen našich, ale aj svetových hercov.

Zbrane, mikróby a oceľ: Vyhnanie z raja
Dvojka, Piatok, 20:00
Prečo sa svet delí na bohatých a chudobných?  Vďaka čomu získali v minulosti ľudia z jedného kontinentu taký veľký náskok, že sa prepracovali k vyspelým technológiám a dobýjali svet? To sú otázky, ktoré fascinujú Jareda Diamonda, profesora Kalifornskej univerzity v Los Angeles. Trojdielny dokument je odpoveďou na otázky, ako vznik produktívneho poľnohospodárstva podnietil rozvoj civilizácií, prečo sa hŕstke Španielov podarilo poraziť niekoľkotisícovú armádu Inkov a prečo sa geografia a mikróby obrátili v tropickej Afrike proti európskym dobyvateľom. Nemenej zaujímavá je aj otázka zbraní...

Haló, tu Kórea
Dvojka, Sobota, 16:20
Buddhizmus sa v Kórei rozvíja už viac ako tisíc rokov, a preto je taký jedinečný. Toto náboženstvo dnes oslovuje až 70 percent kórejskej populácie...Ako vplýva toto náboženstvo na život Kórejčanov? Koniec víkendu pred rannými prednáškami na kórejskej univerzite zahraničných štúdií sa pre dve spolužiačky v ničom nelíši od života dvadsaťročných študentov v iných vyspelých svetových veľkomestách. Čokoládový nápoj a tradičné školské starosti – majú strach z jazykových testov a zhodnú sa na tom, že v centre Soulu je to miliónkrát lepšie ako na internátnej izbe, najmä cez víkendy. No nesmú pritom myslieť na pondelkové ráno, keď ich čakajú povinnosti...

Zabudnuté hlasy – Kroniky a pamäti ľudstva: Jarawovia
Dvojka, Nedeľa, 13:20
Na samom konci sveta, v srdci zakázaného súostrovia Andamany, žijú posledné kmene, ktoré aj dnes, na začiatku tretieho tisícročia, stále odmietajú akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom. Ich presný pôvod zostáva zahalený tajomstvom. Prví španielski a portugalskí moreplavci nazvali týchto ľudí negritmi. Podľa niektorých teórií majú blízko k nepočetným africkým Pygmejom. Na väčšinu Andamanských ostrovov je vstup zakázaný a veľa ich dodnes zostáva neprebádaných. Sú domovom štyroch kmeňov z inej doby, najzáhadnejších národov na tejto planéte, pretože skupinky negritov boli úplne izolované a odrezané od okolitého sveta.

.tip .týždňa
Japonsko, moja láska
ČT1, Štvrtok, 09:00
Krajina vychádzajúceho slnka je verejnosti známa predovšetkým svojimi výrobkami, s ktorými sa stretávame na našom trhu. Japonsko je však krajina, ktorá v sebe ukrýva veľké odlišnosti, rozpory, duchovný život, staré rituály buddhistického náboženstva, najnovšie  technické vymoženosti, tradíciu a súčasnosť. Jan Špáta, dokumentarista a japanológ Martin Vačkář, sa pokúsili ukázať svojím filmom, nakrúteným s brilantnosťou skúseného tvorcu dokumentov a komentovaný zasväteným človekom, ktorý Japonsko dobre pozná, všetko, čo môže zaujímať súčasného diváka. V skratke všetko, čím Japonsko žije každý deň.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite