Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dva roky v škole, dva ťažké roky

.veronika Pavlíková Klindová .časopis .spoločnosť

Nikdy nemali byť učiteľmi. Pocit, že krajina potrebuje zmenu, ich však nakoniec pritiahol do základných škôl. Posledný júnový deň bude odovzdávať vysvedčenia aj desiatka učiteľov, ktorí ako prví absolvovali program Teach for Slovakia. Sú medzi nimi teológovia, politológovia, aktivisti aj manažéri. Ako sa po dvoch rokoch zmenil ich názor na vzdelávanie a školstvo na Slovensku? Dá sa učiteľstvo skúsiť len tak, na dva roky, a potom z toho vycúvať?

roman Veverka

pochádza z Brezna. V Prahe na Karlovej univerzite študoval evanjelickú teológiu. Popri štúdiu pôsobil v Slovenskej debatnej asociácii. Spolu s manželkou sa zapojil do prvého ročníka programu Teach for Slovakia, ktorého prostredníctvom učil na ZŠ v Poprade.

Pred dvoma rokmi som ešte naplno študoval na Univerzite Karlovej v Prahe a s manželkou Zuzkou sme uvažovali, čo bude ďalej. Dnes sa mi zdá, že je to už celá večnosť, odkedy som naposledy sedel v električke číslo 22 a viezol sa smerom na Bielu Horu. Taká pohlcujúca je realita Teach for Slovakia.

Dlho rozmýšľam nad tým, koľko zo seba dávajú každý deň tisíce učiteľov, ktorí sa starajú o budúcnosť Slovenska. A to ma vedie späť k stovežatému mestu na Vltave. Tam som sa cítil ako človek, ktorý berie osud do svojich rúk, ako Slovák, ktorý chce dokázať viac, prebíjajúci sa veľkomestom a študujúci na najlepšej vysokej škole v strednej Európe. Dnes sa na seba v Prahe pozerám ako učiteľ a veľa vecí mi nejde do hlavy. Mal som za dvadsať mesiacov naučiť deti angličtinu, vlastivedu alebo prírodovedu. Ale oni ma naučili niečo neskutočné. Zistil som, že zobrať osud do rúk pre mňa dnes oveľa viac znamená pomáhať zlepšovať osudy iných. Tiež som zistil, že mi nedáva zmysel byť Slovákom, ktorý chce dokázať viac a nebyť na Slovensku. Nechápte ma zle, mám mnohých priateľov v zahraničí a prajem im len to najlepšie, ale ja som šťastný a hrdý, že mi TfS ukázalo cestu späť.

Poprad sa stal mojím novým domovom a teším sa, že som strávil dva roky na tunajšej Spojenej škole na Letnej ulici. Je to škola plná výborných učiteľov, medzi ktorými som sa cítil skvelo. Tiež je to škola, ktorá ma svojím prístupom k žiakom očarila. Výnimočne sa venuje čitateľskej gramotnosti nielen preto, že v nej tak veľmi krívajú slovenské deti. Pestuje hodnoty, sociálne zručnosti a prináša inovácie nie z toho dôvodu, že je v akomsi programe. Dva roky som učil na výnimočnej škole, ktorá všetko, o čom som písal, robí preto, že chce rozvíjať každé jedno dieťa podľa jeho potenciálu. Toto bola skúsenosť, ktorá zmenila môj pohľad na školstvo. Vidím, že celkovo nedávame slovenským deťom v školách dosť príležitostí byť šťastnými, úspešnými či charakternými a často ich nedokážeme naučiť to základné pre život. Mám však nádej vďaka skúsenosti z Letnej. Aj vďaka komunite TfS a mnohým učiteľom či odborníkom, ktorých som spoznal za dva roky v školstve, verím, že to možné je.

Od strednej školy som vnímal, že škola má byť miestom získavania vedomostí a ešte skôr hodnôt. Chodil som na Evanjelické gymnázium v Tisovci, potom som študoval teológiu a verím, že školstvo môže byť aj misijným nástrojom, kde mladý človek nájde vieru v Ježiša a smerovanie do života. Preto chcem v budúcnosti pôsobiť práve v evanjelickej cirkvi a byť učiteľom. Mojím snom je moderná protestantská cirkev na Slovensku, ktorá rozvíja výnimočné školy pre deti, ktoré ich potrebujú. Snaha o uskutočnenie tohto sna pokračuje tým, že budem viesť mladých učiteľov Teach for Slovakia a chcem im odovzdať to najlepšie, čo mi uplynulé dva roky dali.


soňa Koreňová

Pochádza z Banskej Bystrice. V Trnave na Univerzite sv. Cyrila a Metoda študovala politológiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite