Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď Briti prepisujú dejiny

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Po 11. septembri 2001 a 15. septembri 2008 mení tvár tohto storočia aj 23. jún 2016. Rozhodnutie britských voličov prepisuje dejiny, keďže redefinuje dovnútra celú EÚ.

Keď Briti prepisujú dejiny Matt Dunham/AP/SITA V historickom referende o zotrvaní krajiny v EÚ Briti odhlasovali za vystúpenie z medzinárodného spoločenstva. Dôsledky sú nepredvídateľné a nemodelovateľné.

Brexit vytvára novú geopolitickú realitu a hlboko zasahuje do ekonomických vzťahov mnohých aktérov. To všetko – a to je azda najhoršie – hrozí v scenároch, ktoré sú pre priveľa neznámych nemodelovateľné, a teda úplne nepredvídateľné.

Tesný výsledok nesie jedno zrejme zásadné poučenie. Na jednej strane je právo národa rozhodnúť o forme vlády nad sebou esenciou demokracie a výsledok sa dá iba rešpektovať. Ale zároveň je pravda (ktorý v kampani Cameron pripomínal), že verdiktom „leave“ si Británia uzaviera cestu späť na celé generácie. Pre otázku o príslušnosti k nadnárodnému spolku je preto referendum nie celkom vhodné, keďže jeho výsledok nemôže o pár rokov prebiť ani zmenená vôľa tých istých Britov. Keďže do EÚ sa nedá vstupovať, vystupovať, zase vstupovať a opäť vystupovať každých päť rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite