Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KNIHA Jiří Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd

.tomáš Gális .časopis .literatúra

„Ľudia majú odpradávna potrebu viery, rituálov a zázrakov. Naplňujú ju náboženstvá vrátane siekt, expanzívnej ideológie a tiež pestrý svet ezoteriky, okultizmu a pavied.

„Ľudia majú odpradávna potrebu viery, rituálov a zázrakov. Naplňujú ju náboženstvá vrátane siekt, expanzívnej ideológie a tiež pestrý svet ezoteriky, okultizmu a pavied.
Ten síce rád operuje slovami ako duchovno a láska, ale je orientovaný na trh a zisk.“ To sú slová z predhovoru ku knihe profesora medicíny a niekdajšieho predsedu Českého klubu skeptikov SISYFOS Jiřího Heřta. Výkladový slovník nadväzuje na štyri zväzky zborníka Věda kontra iracionalita. Heřt v ňom zúročil svoje dlhoročné skúsenosti lekára a skeptickým okom zhodnotil množstvo alternatívnych či holistických metód liečenia – od ajurvédy a akupresúry cez kineziológiu a kolonhydroterapiu až po liečenie živou vodou a žraločou chrupavkou.
Heřt sa, našťastie, nevenuje len pseudo- para- a pavedám, ktoré buď predstierajú, že sú plnohodnotnou a serióznou alternatívou, povedzme, k západnej medicíne a opisuje aj témy ako Turínske plátno, feng-šuej, keltománia či Atlantída. Neprehliadnuteľné sú napríklad aj opisy psychologických mechanizmov, na základe ktorých ľudia podliehajú rôznym podvodníkom a obchádzajú aj svoj zdravý rozum (placebo, nocebo, cold reading, ideomotorický pohyb...). Pridanou hodnotou Heřtovho slovníka je aj záujem o relatívne nové fenomény, ako strach z vplyvu elektromagetických polí, adorácia biopotravín či ideologizácia GMO. Škoda len, že slovníku na hodnote uberá obrovské množstvo preklepov a nezvládnutá grafická úprava. Na záver azda len povzdych, že čo zmôže jeden slovník a štyri zborníky proti všetkým tým knihám v poličke s názvom mystika?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite