Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vždy to prežívam

.časopis .hudba

Minulý týždeň sa začalo prvé veľké turné Doroty Nvotovej. Tí, ktorí na jej koncerte už boli, vedia, že ide o intenzívny zážitok. Dorotka spieva texty, za ktorými si stojí, kapela, zložená zo silných individualít (Martin Štempel, Tomáš Vagaský, Teo Heriban),

Minulý týždeň sa začalo prvé veľké turné Doroty Nvotovej. Tí, ktorí na jej koncerte už boli, vedia, že ide o intenzívny zážitok. Dorotka spieva texty, za ktorými si stojí, kapela, zložená zo silných individualít (Martin Štempel, Tomáš Vagaský, Teo Heriban),
no napriek tomu veľmi dobre zohratá, hrá ostrý rokenrol. Deň pred začiatkom "šnúry" sme Dorotke položili zopár otázok. O tom, ako sa jej na šnúre darí, ale určite aj o iných veciach, si prečítate v pravidelnej rubrike .očami Doroty Nvotovej na strane 74.

.koľko koncertov absolvuješ počas tohto turné?
Šestnásť.

.to je dosť veľa...
To je strašne veľa, lebo je to celé počas 20 dní.

.ty rada koncertuješ?
Teraz už áno. Ešte pred takými dvoma rokmi nie. Vtedy som sa do toho musela nútiť a bolo mi zle pred koncertom aj po koncerte.


.prečo?
Pred koncertom od trémy a po koncerte od sklamania. Teraz mi už trochu stúplo sebavedomie. Vidím, že na koncert chodia ľudia, ktorí tam skutočne chcú ísť, a tak som prestala mať trému a už ma to celkom baví.

.ako dlho pre koncertom si pripravuješ playlist, teda výber a poradie piesní?
Chcem si teraz napísať jeden playlist, ktorý budem potom používať na celej šnúre. No ja som ešte na takejto šnúre nikdy nebola, takže neviem, či ma bude baviť hrať tie pesničky stále v tom istom poradí. Na festivaloch si playlist píšem väčšinou až vtedy, keď končí kapela predo mnou.

.pri tvorbe playlistu zvažuješ aj "dramaturgiu koncertu"?
Áno. Napríklad viem, že nemôžu ísť po sebe dve pomalé pesničky, ani sa nemôže striedať rýchla a pomalá. Musia byť dve rýchle piesne a až po nich môže ísť jedna pomalá. Poradie pesničiek je strašne dôležité. Pesničky môžu vyznieť úplne ináč, ak sú v nevhodnom poradí. Preto si na tom dávam veľmi záležať.

.si schopná baviť sa pred koncertom s ľuďmi, alebo si zavretá v šatni?
Som v šatni. S ľuďmi sa veľmi rada bavím po koncerte.

.mávate ako kapela počas koncertov chvíle radosti z muziky?
Často. Bez toho by sa to ani nedalo. Niekedy sa na seba pozrieme a začneme sa rehotať. Preto mám často pri spievaní zavreté oči. (Smiech)

.prežívaš počas spievania texty?
Áno. Vždy. Možno preto sú moje koncerty také úspešné... (Smiech)

.neobmedzuje ťa klavír, na ktorom hráš, v pohybe?
Strašne. Furt to so mnou šije, najradšej by som skákala. Niekedy sa postavím, ale potom zase nedočiahnem na klávesy. Vybrala som si asi blbý nástroj.

.je niektorý z koncertov tohto turné niečím zvláštny?
Teším sa na Bratislavu, lebo tu mám dobré skúsenosti. Podobne je to v Trenčíne alebo v Košiciach. Je to celé taký krok do neznáma. Neviem, či na koncert príde štyridsať, alebo dvesto ľudí. Mám z toho trochu trému...

.čo budeš robiť po skončení turné?
V momente odletím do Nepálu a vrátim sa 1. februára rovno na ďalšie turné...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite