Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vravíme im: nedržte doma peniaze!

.časopis .týždeň doma

S predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Kamilom Vajnorským o rizikách prechodu na euro.

S predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Kamilom Vajnorským o rizikách prechodu na euro.


.aké ciele má vaša organizácia?
Do stanov sme si zakotvili základnú myšlienku - senior, nebuď doma, poď medzi ľudí. Najhošie je ostať uväznený medzi štyrmi stenami. Máme programy z oblasti vzdelávania, organizujeme prednášky. JDS má okolo 74 tisíc členov, viac ako 900 základných organizácií. A všetci sme dobrovoľníci.

.čo bude znamenať pre seniorov prijatie eura?
Nič sa nezmení. K lepšiemu, ale ani k horšiemu. Teraz dostávajú pomerne málo korún, potom budú dostávať pomerne málo eur. Ak sa dodrží čo sa sľúbilo a zabráni sa zvyšovaniu cien, nemalo by nastať to, čím nás mnohí strašia.

.kto a čím vás straší?
Suverénne sa vyhlasuje, že seniori nie sú na euro pripravení - tvrdé to napríklad pán poslanec Štefanec. To nie je pravda. Poznám mladých, ktorí o eure vedia oveľa menej ako seniori. My sa tomu intenzívne venujeme od minulého roku. V každom okrese máme vyškolených ako lektorov dvoch seniorov. Nie sú to lumeni, ale základné desatoro pre seniorov ovládajú.


.čo konkrétne robia vaši lektori?
Chodia bez nároku na honorár, iba za cestovné, po základných organizáciách, kam ich volajú na besedy. Máme dobré vzťahy so starostami obcí, ktorí vedia, že seniori sú najlepší voliči. Každá obec má kultúrny dom, ktorý nám ochotne ponúknu.

.aké informácie o novej mene sú pre seniorov najpodstatnejšie?
Začíname obvykle tým, čo je to euro. Vravíme, že keď Slovensko vstúpilo do EÚ, tak jednou z podmienok, aj keď nie okamžitých, je postupný prechod na spoločnú menu. Toto keď pochopia, je dobre. Potom im treba povedať, čo euro prinesie. Boja sa toho, pretože si to ešte mnohí mýlia s menovou reformou v roku 1953, ktorá bola vyvolaná devalváciou vtedajšej koruny a ktorú si dobre pamätajú.

.tá ich však ožobračila...
Veď práve! Pamätám si, ako otec nadával, keď mu 500 korún vymenili v kuze 1:5 a všetko ostatné v kurze 1:50. Najmä tí najstarší seniori, osemdesiatnici, si chudáci stále myslia, že sa zopakuje rok 1953 a štát ich okradne o úspory. Keď im vysvetlíme, že sa nemusia báť, hneď odchádzajú spokojnejší. Vysvetľujeme im, že teraz sa všetko vydelí číslom 30,126. Dôchodky aj ceny.

.čo seniorov najviac trápi v súvislosti s eurom?
Čo sa mi nepáči, príliš v spoločnosti prevláda zvláštna hystéria, že sa bude zdražovať. To je pliaga, ktorej sa boja najviac. Viem, v Slovinsku, na Malte aj inde sa zdražovalo. Treba však povedať, že zvyšovanie cien nespôsobí prechod na euro, ale iné faktory, trebárs stav zásob obilia na svetovom trhu.

.nečestné konanie obchodníkov však ceny môže zvýšiť...
Môže, a aj na to seniorov upozorňujeme. Združeniu spotrebiteľov Slovenka sme preto ponúkli našich dobrovoľníkov, zberačov dát, ktorí chodia po obchodoch a už v tejto fáze kontrolujú, či majú duálne zobrazovanie. Od januára budú kontrolovať, či ceny nerastú príliš.

.vy osobne ste za zmenu meny?
Mohol by som povedať, že mi je to jedno. Mám však tri deti a dve z nich sa zaoberajú podnikaním. Keď ich dráždim poznámkami, čo nás dôchodcov po eure, idú ma roztrhať (smiech).

.mnohí upozorňujú, že seniori  môžu naletieť podvodníkom. Varujete ich pred tým?
V našom Desatore je napísané - nedrž doma peniaze, daj ich do banky, zmenia ti to na euro automaticky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite