Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat populistov

.christoph Lehermayr .časopis .týždeň vo svete

Kto ponúkne viac? Posledné dni pred rakúskymi voľbami, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, sa politické partaje predbiehajú v miliardových sľuboch. Profit z toho zrejme vyťažia sociálni demokrati a nacionalistickí populisti, ktorí v prieskumoch stále rastú.

Kto ponúkne viac? Posledné dni pred rakúskymi voľbami, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, sa politické partaje predbiehajú v miliardových sľuboch. Profit z toho zrejme vyťažia sociálni demokrati a nacionalistickí populisti, ktorí v prieskumoch stále rastú.


Spustnuté činžiaky, otvorené obchody, zopár stánkov s kebabom a zopár rozheganých pultov na trhovisku. Námestie Reumannplatz v desiatom viedenskom obvode nie je práve miestom, ktoré v hlavnom meste Rakúska musíte vidieť. Najmä, ak prší ako dnes. Kto na to mal, sa odtiaľto už dávno odsťahoval. Ostali tu robotníci, starí ľudia, nezamestnaní a cudzinci. A predovšetkým o tých posledných ide v ono predpoludnie. "Tí, ktorí sa nechcú integrovať, nevedia sa konečne naučiť po nemecky a nepracujú ako slušní Rakúšania, ale len zneužívajú sociálne dávky, tu u nás nič nestratili," hromží mladistvo pôsobiaci muž s pichľavo modrými očami z tribúny a zožína mohutný potlesk asi dvesto ľudí, ktorí sa zoradili pod dáždnikmi. Hovorí Heinz-Christian Strache, líder Strany slobodných (FPÖ), a hovorí o svojej veľkej téme: o skrachovanej prisťahovaleckej politike, o školách, v ktorých už takmer nesedia rakúske deti, o vysokej nezamestnanosti a o zlých vyhliadkach cudzincov na budúcnosť. Vyučený zubný technik Strache namiešava pravdy, polopravdy, často aj čisté lži do volebného prejavu a s tým všetkým má úspech. Prinajmenej na miestach, ako je toto, na miestach, kde je hnev na "cudzinov tu dole" a "vládnucu kliku tam hore" primerane veľký.


.úpadok veľkých strán
Výskumy verejnej mienky dávajú FPÖ nádeje na zisk do 20 percent hlasov, čo by znamenalo takmer dvojnásobok oproti volebnému výsledku spred dvoch rokov.
Za to, že Strache nezíska ešte viac, je zodpovedný muž, ktorý bol kedysi jeho politickým otcom, už dlhšie je však jeho odhodlaným protivníkom: Jörg Haider. 
Haider sa pred dvoma rokmi so svojimi vernými odštiepil od FPÖ a vpochodoval tak do ringu proti Strachemu ako "originál". V tomto dueli populistov Haider vystupuje ako pokojnejší politik, v štátnickej póze poukazuje na vlastné úspechy vo funkcii korutánskeho hajtmana, a chce zvyšok Rakúska presvedčiť, že v najjužnejšej časti Rakúska by vďaka nemu bolo mnohé ešte lepšie, hoci často je pravda opak. Napriek tomu, že jeho niekdajšia charizma trochu vybledla, vďaka vysokej podpore z Korutánska môže dosiahnuť osem percent hlasov. Čo znamená návrat tejto krajnej pravice pre obe vládne strany, nie je ťažké odhadnúť. Ak sociálni demokrati (SPÖ) a ľudovci (ÖVP) získali v posledných voľbách jednotlivo po 35 percent, teraz určite zažijú prepad (posledné prieskumy z minulého týždňa predpovedali SPÖ okolo 28 percent a ÖVP 26 percent - pozn. redakcie). Také veľké je rozčarovanie voličov z bilancie veľkej koalície a taká výrazná je spomienka na ustavičné hádky oboch strán a na ich vzájomné blokovanie. No i tak v tábore sociálnych demokratov cítiť niečo ako nádej.

.sľuby, sľuby, sľuby...
Ich čelný predstaviteľ, minister dopravy Werner Faymann, sa tvári ako politik, ktorý nemá nič spoločné so stroskotaním vlády veľkej koalície - hoci bol sám jej súčasťou. Dôvodom je šikovná kampaň, ktorá vždy usmiateho politika znázorňuje ako vyvažujúcu, čerstvú a neopotrebovanú postavu. Už nič nemá pripomínať nešťastného kancelára Gusenbauera, ktorý po posledných voľbách porušil všetky sľuby, ktoré predtým rozdal a pritiahol na seba zlosť spolustraníkov a voličov. Faymann to robí inak a so svojím "balíkom proti zdražovaniu" vyrazil do efenzívy. Hovorí, že chce znížiť DPH na potraviny o polovicu na päť percent, ďalej sľubuje zvýšenie príspevku na opateru a dávok pre rodinu, ako aj odstránenie nenávidených študijných poplatkov a ešte skorší odchod do dôchodku pre ťažko pracujúcich. O Faymannovom balíku sa hovorí už celé týždne na každom kroku. SPÖ celý svoj balíčkový vynález zamerala na jadro skupín voličov, ktoré ju tradične volia, a dúfa, že tým opätovne získa ich stratenú dôveru. Aby sa to podarilo, vymyslel si Faymann geniálny, rovnako však nebezpečný šachový ťah: o jeho balíku predvolebných sľubov sa má hlasovať v parlamente ešte túto stredu, teda pár dní pred nedeľnými voľbami. Faymann vyhlasuje, že verí, že "ostatné strany budú konať v záujme občanov". Opozíciu, teda nielen Stracheho a Haidera, ale aj Zelených, to ženie do veľkej dilemy: na jednej strane nechcú Faymannovi dodať ďalšiu vzpruhu do volieb, ktoré by po úspešnom hlasovaní podľa očakávaní vyhral. No na druhej strane by vlastným voličom ťažko vysvetlili, prečo hlasovali proti populárnym opatreniam. Ako sa teda zachovali? Signalizujú súhlas, pričom však Faymannov balík rozbaľujú, aby doňho vzápätí pribalili ďalšie úľavy vo výške miliard eur - samozrejme, s tým, že za to zahlasujú ešte pred voľbami.

.ľudovci v kúte
Do peknej šlamastiky však Faymann dostal ľudovcov. Hoci to boli oni, ktorí v júni ohlásili koalíciu so sociálnymi demokratmi za skončenú, v doterajšom volebnom boji sa ukázali ako prekvapivo nepripravení a neschopní zaujať témami. K tomu ešte treba prirátať ďalší, pre ľudovcov nepríjemný fakt, že ich šéf Wilhelm Molterer sa dnes javí ako jediný zostávajúci relikt skrachovanej vládnej koalície, keďže sociálnodemokratický kancelár Gusenbauer medzitým zmizol v politickom prepadlisku. Molterer má okrem toho smolu, že je ministrom financií, čo výrazne obmedzuje jeho nutkanie obšťastňovať občanov so sotva financovateľnými a drahými úľavami. A tak je Molterer vtesnaný do úlohy, v ktorej varuje občanov, že "volebné cukríčky dnes znamenajú zvyšovanie daní zajtra". Sociálnym demokratom ďalej vyčíta, že "narábajú nezodpovedne so štátnym rozpočtom a mrhajú miliardami". Ale len čo vyriekne Molterer niečo na podobnú nôtu, pôsobí už beztak neveľkou charizmou oplývajúci politik síce ako slušný štátny notár, ktorý však - ako to SPÖ dáva rada na vedomie - živoriacemu obyvateľstvu odopiera nevyhnutnú úľavu. Tak sa stalo, že čoraz viac odborníkov na verejnú mienku predpokladá, že obrat k populizmu napokon sociálnym demokratom, ktorí ešte nedávno vyzerali vo volebnom ringu na uterák, prinesie volebné víťazstvo. Je však otázne, ako Faymann zostaví vládu, pretože koalíciu so Stracheho FPÖ vylučuje. Obnovenie spojenectva s ľudovcami - tri mesiace po jeho krachu -
tak možno bude jedinou realistickou možnosťou.

Autor je redaktor rakúskeho časopisu News
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite