Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit – smutná tvár dnešných politických lídrov

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Slobodný trh bez hraníc je niečo, čo nás posúva k vyššej životnej úrovni. Na tom sa zhoduje väčšina ekonómov. 

Ak sa dá vypichnúť len jedna v realite najdôležitejšia vec ohľadne členstva v EÚ, tak je to práve zabezpečenie bezbariérového obchodovania a investovania. Aj keď, naopak, okolo bilancie výhod a nevýhod členstva v eurozóne môže byť zložitá a zdĺhavá diskusia, členstvo v EÚ dáva jednoduchú a jednoznačnú pozitívnu odpoveď. Šesťdesiatročný európsky projekt jednotného trhu vykazuje silnú bilanciu výhod. Napriek tomu štvrtkové referendum môže spochybniť takýto objektívny fakt vo Veľkej Británii.

Celé sa to začalo jednoduchým politikárčením. Politický líder otvoril Pandorinu skrinku s referendom s úmyslom získať krátkodobú výhodu vnútri svojej strany veriac, že to krajine neuškodí, pretože takéto referendum aj tak nezvolá. A keby nakoniec bolo, aj tak dopadne v prospech EÚ. Bohužiaľ, v rovnakom čase sme boli svedkami kolosálneho zlyhania európskych politikov pri riešení migračnej krízy. Keď obyvateľstvo videlo tento emocionálne silný príklad v oblasti dysfunkčnej spoločnej Únie, referendum s výsledkom opustenia EÚ dostalo novú šancu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite