Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfkuchárov stôl

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Volá sa tak miesto s najlepším výhľadom, pretože z neho vidieť priamo do kuchyne. Je rezervovaný pre zvláštnych hostí šéfkuchára a prezentovať k nemu prichádza svoje jedlo osobne. Rovnaký názov majú aj zatiaľ najlepšie série dokumentov o kuchárskom umení – Chef´s table.

Mnohí možno začnú ohŕňať nosom. Dokumentárne filmy o varení? Nemáme na to dokonca celú stanicu? Bežia tam neustále programy o tom, ako si navariť za pol hodinu, za pätnásť minút alebo za päť korún. Prípadne nám dávajú rady, ako sa stať bohyňou v domácnosti, čo určite ocenia najmä muži. Striedajú sa v nich tváre kulinárskych celebrít, počnúc vzdychajúcou Nigelou a končiac rozospatým Jamiem, s maďarskými šéfkuchármi, čo neustále varia ďalšiu variáciu na guláš. Viacerí používame túto stanicu na zaspatie. Nič totiž generáciu odchovanú na počúvaní rozprávok z platní neuspí rýchlejšie ako hlas rozprávača. Síce sa namiesto rozprávky snaží krkolomne vysomáriť v prekladaní surovín a kuchárskych postupov a ani povestný zamat Karola Machatu to nie je, no efekt je ten istý. Do pol hodiny je človek tuhý ako drevo.

Pri Chef´s table to má však nádejný spáč vopred prehraté. Už len preto, že jeho dej je strhujúci, tempo závratné, posolstvo na dokument o niečom takom prízemnom, ako je snobské jedlo, zarážajúco humanistické a koniec vždy dojímavý až strach. K úspechu sa možno pridáva aj fakt, že ani v jednej z dvanástich častí dvoch sérií nepovedia a nepredvedú jediný jeden recept. Zato nás usadia za pomyselný šéfkuchárov stôl a nechajú nás nazerať do jeho kuchyne, do jeho mysle. Divák môže sledovať, ako ten či onen šéfkuchár uvažuje pri vytváraní svojich jedál, čo ho inšpiruje, s čím bojuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite