Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Le Rendezvous – vyhrá futbal?

.marcel Merčiak .časopis .šport

Piatkový večer odštartoval najväčší kontinentálny šampionát. Francúzsko a s ním celá Európa sa ponorili do futbalovej atmosféry, ktorá bude celý mesiac sprevádzaná obavami, aké si hra hier nepamätá.

„Vieme, že Francúzsko bude čeliť teroristickým hrozbám každý deň, ale viac sme už urobiť nemohli,“ povedal dva dni pred začiatkom EURO parížsky policajný prefekt Michel Cadot. Po novembrových udalostiach v okolí Stade de France v St. Denis, v divadle Bataclan a na ďalších štyroch miestach, ktoré Islamský štát naplánoval v Sýrii, zorganizoval v Belgicku a uskutočnil v Paríži, zostalo 130 mŕtvych.

Piatkový večer z 13. novembra 2015 je dodnes výkričníkom visiacim ako temný mrak nad veľkým sviatkom futbalu. O mesiac neskôr, keď sa konal žreb šampionátu, sme registrovali vo francúzskej metropole po zuby ozbrojené armádne a policajné zložky takmer všade – na uliciach, v hoteloch, vo všetkých verejných budovách. Francúzsko posilnilo bezpečnosť, pri cyklistickej Tour de France použije ďalších 23-tisíc policajtov (!), ale obavy z chápadiel terorizmu sa nezmenia. Ani pochybnosti, veď so všetkými silami je možné garantovať bezpečnosť jedného mesta, veľkého štadiónu, ale ako môžete garantovať bezpečnosť v celej krajine, vo fanzónach, na námestiach, v doprave?

euro bez platiniho

Venujme sa radšej príjemnejším otázkam. Najčastejšia o favoritoch nemá u väčšiny jednoznačnú odpoveď. EURO sa rozšírilo na 24 tímov, hrá sa celý mesiac, finalistov čaká sedem zápasov. Mnohí tvrdia, že kvalita futbalu nestúpne, že formát turnaja so 16 účastníkmi, ktorým sa hralo na piatich ME (1996 – 2012), bol lepším zrkadlom skutočnej sily európskeho futbalu a že práve vďaka nemu prevyšovali ME dokonca aj svetový šampionát.

Platiniho biznisplán posvätený výkonným výborom UEFA však funguje. Snaha o opätovné pozdvihnutie národných reprezentácií popri komerčne mimoriadne úspešnom projekte Ligy majstrov má prvý vážny test. Čísla už teraz nepustia: francúzska ekonomika sa môže tešiť na injekciu, ktorú prinesú davy fanúšikov do turisticky aj tak najnavštevovanejšej krajiny sveta, plus UEFA si mädlí ruky – cena vysielacích práv zaznamenala stúpajúcu tendenciu do všetkých krajín Európy a smerom na všetky kontinenty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite