Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Potraty a politiciFakt, že návrh poslanca Petra Gaburu na zrušenie zákona o umelom prerušení tehotenstva z roku 1986 minulý týždeň v parlamente neprešiel, nemohol prekvapiť nikoho.

Potraty a politici
Fakt, že návrh poslanca Petra Gaburu na zrušenie zákona o umelom prerušení tehotenstva z roku 1986 minulý týždeň v parlamente neprešiel, nemohol prekvapiť nikoho. To bol aj dôvod, prečo nevyvolal polemiky v parlamente a nevzrušil ani novinárov. Hlasovanie však prinieslo zaujímavé momenty. Za radikálny návrh, ktorý by umelé potraty postavil bez výnimky mimo zákona, hlasovalo 36 poslancov. Medzi nimi boli, prirodzene, všetci prítomní poslanci KDH a Palkovej KDS, dokopy 13 kresťanských politikov. Prekvapili však iné číselné pomery: z vládnej koalície, ktorá má v parlamente 85 hlasov, bolo za zrušenie potratového zákona iba osem poslancov. Presne toľko poslancov podporilo Gaburov návrh už len z SDKÚ. A to nerátame Juraja Lišku, ktorý z Dzurindovej strany odišiel len nedávno, a tiež hlasoval za zákaz. Vyjadrené ešte inak: Z najsilnejšej opozičnej strany, ktorá sa ako strana ekonomických reforiem k morálnym problémom doby vyslovuje zdržanlivo, podporila úplný zákaz potratov až tretina jej hlasujúcich poslancov (napríklad exminister obrany Martin Fedor, bývalý rektor UK Ferdinand Devínsky, šéf klubu Stanislav Janiš). Naopak, zo Slotovej SNS, ktorá vystupuje v pozícii hlavnej národnej a kresťanskej sily, zdvihli ruku za zákaz potratov iba štyria poslanci. Poslanci za SMER, SNS a HZDS však neprajú v tejto veci ani omnoho miernejším úpravám. Opakovane odmietli návrh Lipšica, Hrušovského a Muškovej, ktorý pritom žiadal iba minimum - žena, ktorá žiada o potrat, mala podľa návrhu dostať od lekára informácie o psychických a fyzických rizikách potratu a mala byť aj informovaná o alternatívnych riešeniach (adopcia, utajenie jej osoby v súvislosti s pôrodom a pod.). Ani takáto umiernená verzia vládnym poslancom nestačila a naposledy v máji takmer ako jeden muž hlasovali proti posunutiu zákona do druhého čítania. Keď išlo do tuhého, hlasovania sa zdržala dokonca aj samotná spolupredkladateľka Mušková z HZDS. Nenarodené deti tak do 12. týždňa tehotenstva nemajú právo ani na minimálnu ochranu. V tejto súvislosti je pozoruhodné, ako si koalícia na čele so Smerom dokáže rozumieť s cirkvou, ktorá oprávnene odsudzuje zákonnosť potratov ako veľké súčasné zlo. A pritom vďaka koalícii tu naďalej máme platný potratový zákon, ktorý patrí z hľadiska dostupnosti potratov k najextrémnejším v Európe.
.mh


Odstúpte!
Rozhlasová rada, kde už má vládnuca koalícia jasnú väčšinu, vyzvala riaditeľku rozhlasu Miloslavu Zemkovú, aby "zvážila svoje zotrvanie vo funkcii". Neplní vraj uznesenia rady. Zemková tvrdí, že dôvody na odvolanie považuje za "iracionálne, vykonštruované". Fakt je, že situácia je dlhodobo neúnosná: ako k tomu príde koalícia, že v rozhlase stále nemá svojho človeka?
.eč .sita


Jadrový Fico
Premiér Fico po návšteve francúzskeho prezidenta informoval, že na Slovensku sa do konca roka rozbehne tender na nový jadrový blok v Jaslovských Bohuniciach. Pokiaľ ide o reaktor, "určite najsilnejšie postavenie v tejto súťaži budú mať Francúzi", povedal. Účasť súkromného partnera je však otázna, keďže Fico chce, aby väčšinu aj manažérsku kontrolu mala vláda.
.rži


Obžalovaní
Prokuratúra podala obžalobu na piatich mužov, ktorých viní zo smrti študenta Daniela Tupého. Z trestného činu vraždy je obžalovaný Richard H. Obžaloby sú už na súde. Súd bude rozhodovať aj o tom, či traja obžalovaní ostanú vo väzbe, pričom dvaja sú stíhaní na slobode. Ak aj súd potvrdí, že polícia konečne našla skutočných vrahov, jedna nevyriešená spoločenská trauma sa skončí. Aj keď nie happyendom.
.eč .sita

 

Policajt strieľal
Policajt s dvadsaťročnou praxou František B. viedol ďalších troch ľudí pri prepade čerpacej stanice v Nitre. Polícia na lupičov narazila krátko po začiatku pátrania. František B. postrelil dvoch policajtov do brucha, zranenia jedného z nich boli vážne. Sudca nitrianskeho súdu priamo na traumatológii nitrianskej nemocnice, kde František B. ležal so zranením nohy, rozhodol o jeho vzatí do väzby.
.tg


Budú vysvetľovať
SNS a HZDS chcú, aby poslanci za SMK vysvetlili účasť na Fóre poslancov Karpatskej kotliny v Budapešti. Predstavujú si to tak, že parlament k tejto téme prijme aj uznesenie. Čo by malo byť jeho obsahom, to predkladatelia nespresnili. V jednom však majú jasno. Fórum je podľa nich nástroj Budapešti na ovplyvňovanie vnútorných záležitostí okolitých štátov. Aj na Slovensku sa už začalo predávať CD poľskej kapely Maanam: Paranoja je nahá.
.jm



Michal Kopčík
Podľa denníka Sme sa mal viceprezident policajného zboru podieľať na čudných obchodoch so samopalmi. Skupina mala zadovážiť samopaly, deklarované ako znehodnotené, pričom znehodnotené neboli, a následne ich legalizovať. Kopčík obvinenia odmietol a Sme zažaloval.

Ján Slota
Mužovi na obrázku opäť raz spadol náhubok. Chce vytvoriť domobranu proti Maďarom, nechce mosty cez Ipeľ, dostáva výhražné listy a podporuje Gašparoviča. S ohľadom na útlocitných ponechávame múdre a povznášajúce slová bez náležitého komentára. 

Štefan Bučko
sa stal novým riaditeľom Činohry SND. Po odchode Romana Poláka sa niekoľko mesiacov čakalo, kto ho nahradí. Teda, kto bude prijateľný pre súbor aj pre generálnu riaditeľku SND. Riešenie tajničky je konečne známe, je to dlhoročný herec Činohry SND.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite