Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Frapantné osvieženie

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Najviac ho vidieť v Grécku a na Cypre. Usmiati ľudia si posedkávajú na pláži alebo v tieni svojich kamenných domov a držia v rukách niečo, čo sa síce podobá na kávu, no pôsobí skôr ako miešaný nápoj. Frapé.

Vo vysokom pohári čaká čudná bačorinka a človek ju nevie prestať piť, nevie sa jej v tom stredomorskom sparne nabažiť. Napokon rezignuje aj na svoje kávičkové zvyklosti a frapé si namiesto zvyčajného dvojitého presa či kapučína ordinuje už ráno, keď ospalí Gréci ešte len začínajú rozkladať ležadlá pre turistov a cez prižmúrené oči sa kochajú svojím nádherným morom, nad ktorým sa už prevaľuje ten obohraný zlatý kotúč. Tomuto sa naozaj len ťažko odoláva. Môžete byť purista, kávičkár, aký chcete, grécke leto má len jednu plážovú chuť. Udrie vždy do nosa nezvyčajnou silou. Tuhá káva na ľade. Čo je však na nej najzaujímavejšie, je jej neuveriteľná pena. Hustá, taká hustá, že v nej dokážu stáť aj dve slamky, ktoré sa k frapé zvyčajne podávajú. Kdeže sa na tú penu môže chytať talianska kávová crema. Ani zďaleka!

Čím to je, že sa práve Grékom darí z kávy dostať taký zázrak, ktorý doslova opantal celý dovolenkujúci svet? Mnohí kávoví odborníci, ktorých sa v poslednom čase vyrojilo na Slovensku ako húb po daždi a oblažujú nás všetkých dôsledným poučovaním, ako sa má káva správne oberať, pražiť, mlieť, prelievať, zalievať, pritláčať do páky preso stroja, ale najmä piť a objednávať, na to určite majú svoj názor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite