Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manipulatívni rodičia

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Francúzska psychoterapeutka pomáha spoznať a oslobodiť sa od narcistických osobností v rolách rodičov. Manipulácie v rodinných vzťahoch sú však blízke nám všetkým bez ohľadu na psychiatrické diagnózy.

„Nemáš charakter. Nie si žiadna osobnosť a nikdy nič nedokážeš! Stále robíš všetko preto, aby ti chlieb spadol na zem natreou stranou a pestuješ si neúspech ako tvoja mama,“ otec dcére od deviatich rokov. „Deťom vôbec nedochádza, že si to odskáču babičky!“ mama v pôrodnici k dcére, ktorej sa práve narodilo tretie dieťa. „Moji rodičia sa veľmi dlho stavali na partnerovu stranu, často proti mne. Spomínam si, ako som sa ich niekoľkokrát spýtala: On je váš syn?“ „Keď sa vnúčatám niečo podarí, vykríkne: Tomu sa ani nedá veriť! Ale hneď ako má prijať takú skutočnosť pred ľuďmi, tvrdí, že je na vnukov pyšná a dodáva: Veď je to v rodine.“ „Mama a sestra mi nedávali vedieť, keď niekto z príbuzenstva ochorel alebo keď sa konali pohreby a svadby, a tak ma izolovali od bratrancov a sesterníc. Keď sa na mňa niekto pýtal, obmedzili sa na ohováranie a klamstvá.“

Tieto výroky sú úryvky z knihy Manipulatívni rodičia (Portál, 2016) psychoterapeutky Isabelle Nazare-Aga. Na základe početných svedectiev svojich klientov a ľudí, ktorí sa jej ozvali po vydaní prvej knihy (Nenechte sebou manipulovat, Portál, 2007), píše o rodičoch s narcistickou poruchou osobnosti. Smutné je, že v príbehoch veľmi ľahko nájdeme situácie z našich rodín alebo širšieho okolia. V knihe Nazare-Aga opisuje, ako narcistickú osobnosť identifikovať, ako sa z toxického vzťahu uvoľniť a žiť svoj vlastný život. Najväčšiu časť knihy tvorí vykreslenie situáci, ktoré sa v takýchto rodinách dejú a psychoterapeutka ich označuje za nenormálne. Jej zámerom je naučiť obete pozorovať a posudzovať. Práve o schopnosť úsudku ich totiž narcistické osobnosti oberú.

aká je narcistická osobnosť?

Uvedomiť si a prijať, že náš blízky má narcistickú poruchu osobnosti vôbec nie je ľahké. Narcisti väčšinou zvonka pôsobia normálne, bývajú obľúbení. Nazare – Aga píše: „(Narcistická osobnosť) zasieva do druhých silné negatívne emócie a zároveň sa tvári, že si ich vytvárajú oni sami! šíriť pozitívne emócie, a tým druhých zneistí.“ Na jej identifikáciu ponúka psychoterapeutka zoznam 30 znakov správania, narcistická osobnosť spĺňa aspoň 14 z nich. Nájdete ich aj na stránke www.aboutefficiency.com pod názvom Are you dealing with a manipulator?. Pre lepšiu predstavu uvediem pár príkladov. Narcistická osobnosť je egocentrická, žiarli, kritizuje a posudzuje. Svoje ciele dosahuje na úkor druhých, využíva ich mravné princípy, príslušnosť k rodine, priateľstvo a lásku vo svoj prospech.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite