Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Negatíva pozitívnej identifikácie

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Ak ste ho doposiaľ nezaregistrovali, po treťom filme, kde je podpísaný ako režisér, je načase rozšíriť si menoslov spoľahlivých autorov. Ísť naňho do kina je zážitkom, hoci jeho témy vonkoncom nie sú lahodné.

Dán Tobias Lindholm (1977) je majster tichého napätia. Zväčša tichého, ale aj tak na nás kričí, ručí, ani čoby ho na nože brali. A veru ho aj berú. Lindholm v úlohe režiséra zásadne vstupuje do žánrových vôd, i keď tie sú už tradične zaťažené mnohými pozitívnymi aj negatívnymi pravidlami či stereotypmi. Vytiahnuť z nich kapitálny úlovok je preto čoraz zložitejšie.

Lindholm doposiaľ nakrútil väzenský film (R, 2010, v súvislosti s ním sa často spomína Prorok Jacquesa Audiarda), únosovú drámu (Únos, 2012) a vojnový príbeh – a vždy to bol „majsterštuk“ osvojujúci si a zároveň reorganizujúci, posúvajúci, osviežujúci žánrové princípy. Ten posledný, vojnový, pochádza z minulého roka a volá sa Boj (tento zas občas párujú so snímkou Kathryn Bigelowej Smrť čaká všade, ale toto prirovnanie sa mi zdá trošku vratké). Tieto tri filmy majú aj ďalšiu spoločnú vlastnosť: vždy sa v nich v nejakej podobe stretáva naša európska demokratická „biela“ civilizácia so svetom inakším – moslimským, somálskym, talibanským... (Aspoň do zátvorky krátka zmienka o Lindholmovej scenáristickej spolupráci so slávnym Thomasom Vinterbergom: Submarino, Hon a onedlho nás čaká ich spoločná Komúna.)

taký obyčajný boj

Claus Michael Pedersen je člen dánskej vojenskej misie v provincii Helmand, Afganistan. Dôstojník. Veliteľ roty. Správny chlap. Obľúbený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite