Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera: Zjednocovanie po slovensky

.ján Štrasser .časopis .klub

V apríli sa v Budapešti konal 23. medzinárodný knižný veľtrh a Slovensko malo na ňom pozíciu čestného hosťa. Bol to nesporný ú​spech našej kultúry – v Maďarsku vyšli desiatky kníh slovenských autorov, uskutočnilo sa množstvo akcií s našimi spisovateľmi.

Ale podľa Spolku slovenských spisovateľov (SSS) to bolo celé zle, lebo organizátori zo slovenskej strany (Literárne centrum) ignorovali, ba priam diskriminovali túto našu „najstaršiu a najväčšiu“ spisovateľskú organizáciu.Chápem duše i mysle papalášov SSS – je naozaj strašné, ak sa na knižný veľtrh vyberajú autori podľa literárnej kvality ich diel a podľa záujmu usporadujúcej strany. Je hrozné, že na Slovensku dnes nijaký politický orgán neurčuje, kto je správny štátny spisovateľ a kto nie, kto má/nemá//môže/nesmie reprezentovať Slovensko v zahraničí, čie dielo sa má/nemá//môže/nesmie prekladať do cudzích jazykov. Ach, stará dobrá normalizácia! Och, zlatý mečiarizmus! (Mimochodom, práve Mečiar v roku 1993 v Zlatej Idke o Spolku slovenských spisovateľov vyhlásil: „.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite