Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď nás ohromí krása

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Naproti môjmu bytovému domu vo Washingtone sa rozkladá gigantický supermarket s lekárňou. Nad ním je veľký prázdny priestor s presklenými stenami. Ten začala nedávno využívať baletná škola, takže keď sa chodievam večer poprechádzať, vídavam tucet cvičiacich tanečníkov akoby zarámovaných do okien. Tancujú nádherne a často aj unisono.

Dokáže to byť strhujúco krásne. Nečakaná krása zrazu odkryje obmedzenosť normálneho, banálneho obrazu ulice, ktorú deň čo deň beriem ako samozrejmosť. No takisto mi pripomenie obraz sveta, ktorý býval bežnejší v romantickejších dobách, než je tá naša.

Je to obraz, v ktorom je krása čosi veľké a premieňajúce; je vlastným cieľom umenia a azda i samej civilizácie. Tento humanistický obraz sveta hlásal, že krása víťazí nad umŕtvujúcimi stránkami rutinného života, kultivuje emócie a spája nás s večnosťou.

Podnecovaním zmyslov krása podnecuje zároveň aj myslenie a ducha. Ten, kto dokáže oceniť fyzický pôvab, bude mať zrejme aj jemnejší zmysel pre to, ako s gráciou znášať trampoty života. Ten, kto vie oceniť obraz Piety, má väčšiu schopnosť vcítiť sa do druhých, a má tiež uhladenejší zmysel pre rôzne formy smútku a širšie povedomie o repertoári emócií.

Novodobý predstaviteľ tohto humanistického pohľadu na svet John O’Donohue v knihe Beauty: The Invisible Embrace (Krása – neviditeľné objatie) napísal: „Medzi naše najúžasnejšie spomienky patria tie, ktoré sa vzťahujú na krásne miesta, kde sme sa cítili bezprostredne doma. V prítomnosti krásneho sa cítime plní života, lebo krása je v súlade s potrebami našej duše... Bez krásy by boli hľadanie pravdy, túžba po dobre či láska k poriadku a jednote iba sterilnými úkonmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite