Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je tu zjednotená opozícia?

.michal Magušin .časopis .politika

Parlamentné subjekty SaS a OĽaNO vytvorili opozičnú radu. Svitá rozdrobenej politickej scéne na nové, jednotnejšie časy? Zlaté časy politickej opozície na Slovensku v období panovania Vladimíra Mečiara sú za nami. 

Poslanec SaS Peter Osuský spomína, ako vtedy chodil po Slovensku a – slovami Júliusa Satinského – „buntoval“ ľud s Vladimírom Palkom, Františkom Mikloškom, občas s Ivanom Šimkom, Jánom Budajom či Ľudovítom Černákom. Na Deň matiek obdarúval dámy kvetmi s Romanom Kováčom, i keď nebol práve jeho fanúšik. „Neboli nijaké trenice, prosto sme vedeli, že nepriateľ je jasný.“ Všetko je teraz inak. Verejnosti, ktorá očakáva silnú a údernú opozíciu, nepomôžu spomienky na žalostné pokusy o konsolidáciu časti opozičníkov v Ľudovej platforme počas vlády Fica 2. Ale teraz sa zrazu do šíku stavia 40 poslancov SaS a OĽaNO. Má tento spojený front perspektívu?

proti Ficovi, proti zlodejom

Podobne ako za Mečiara, aj matovičovcov a sulíkovcov spojili spoloční nepriatelia. Fico a zlodeji prisatí k jeho vláde. Nekradnúť. Zdá sa to banalita a na dobre spravovaný štát to určite nestačí, ale ako hovorí Peter Osuský, je to conditio sine qua non – podmienka, bez ktorej to nepôjde. Opozičná rada SaS a OĽaNO navyše má niekoľko praktických dopadov na politické dianie v krajine. Napríklad nemal by byť problém zabezpečiť 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Idea koordinácie postupov pri príprave a predkladaní návrhov zákonov tiež znie zaujímavo. A môžeme očakávať, že na obrazovkách častejšie uvidíme výstupy premiešaných matovičovsko-sulíkovských skupiniek, keďže plánujú koordinovať spoločné mediálne výstupy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite