Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brexit a postmoderná politika

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Názory sú slobodné, ale fakty sú sväté, napísal kedysi šéfredaktor britského Guardianu C. P. Scott. Pred britským referendom je tento základný princíp demokratickej debaty v ohrození.

V Londýne, Cambridgei a v Buckinghame som bol diskutovať o mojej novej knihe Smerom k nedokonalej únii, v ktorej sa snažím ukázať, prečo je povinnosťou konzervatívcov a klasických liberálov prísť na pomoc projektu európskej integrácie. Trávil som čas s politikmi, akademikmi, thinktankermi z oboch strán debaty o brexite, ktorá sa čoraz viac ponáša na ideologickú vojnu než na živý, ale na realite založený konflikt ideí.

Jeden z profesorov na tradične konzervatívnej Buckinghamskej univerzite (ktorej rektorkou kedysi bola Margaret Thatcher) mi povedal, že hoci sa sám kloní k odchodu z Únie, s každým novým tvrdením kampane za vystúpenie si je menej istý. Preháňanie či vyvolávanie obáv v snahe mobilizovať voličov je pritom logickou stratégiou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite