Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veríte vo vzkriesenie?

.michal Magušin .časopis .literatúra

Všetci raz zomrieme. A nikto nevie presne povedať, čo sa stane potom. Kniha N. T. Wrighta Prekvapení nádejou však šokujúco tvrdí, že otázka „Čo s nami bude potom?“ vôbec nemusí byť kľúčová.

Čo si myslíte, že sa s vami stane po smrti? Budeme pohltení ako kvapky v oceáne v duchu buddhistického presvedčenia? Transformuje sa naša duša na časť krásy univerza, ako o tom v novoplatónskom duchu básnil Percy Bysshe Shelley? Alebo sa vnútorne hamletovsky naťahujete, či sa oddať spánku smrti po úniku svetským krútňavám, čeliac hrôze z toho, čo sa vám môže prisniť? A možno uvažujete podobne ako Nick Hornby v knihe Fever Pitch, kde ako fanatický priaznivec futbalového Arsenalu Londýn píše: „Som jeden z tých, ktorí by boli šťastní, keby ich popol rozsypali nad ihriskom v Highbury. Je to lákavá predstava, že by som sa mal v nejakej forme potulovať po štadióne a každú sobotu sledovať ligové zápasy.“

Tom Wright, expert na dejiny raného kresťanstva a profesor Novej zmluvy na škótskom St. Andrews na týchto pár príkladoch ukazuje, ako ľudia tápu v hmle posmrtného života. Navyše tvrdí, že zmätok vládne aj v kresťanskom svete, ktorý by predsa mal ponúkať svetlo do záhrobnej temnoty. Svedčia o tom napríklad texty kresťanských piesní alebo presun Vianoc do úplného centra kresťanského roka na úkor Veľkej noci. Vidiac túto situáciu, Wright knihou Prekvapení nádejou pripravil intelektuálne poctivý pokus o zhromaždenie a analýzu tých najdôležitejších informácií, ktoré majú kresťania o posmrtnej nádeji.

zmysel života

Najdôležitejšia vec, ktorú sa môžete o človeku dozvedieť, je jeho svetonázor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite