Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talenty tejto generácie

.pavol Gašpar .časopis .šport

Žiadne nesmelé okúňanie, pár zápasových minút s cieľom nič nepokaziť. Neopozeraní tínedžeri vtrhli na scénu majstrovstiev sveta bez nováčikovského klišé o získavaní skúseností, zato s poriadnou dávkou talentu a vierou, že môžu rozhodovať zápasy. A aj ich rozhodovali.

V skupine, v playoff či v samotnom finále sa ledva plnoletí chlapci stali hitom turnaja. A niektorí z nich budú hitom aj očakávaného draftu NHL. Patrick Laine, Sebastian Aho, Connor McDavid, Auston Matthews. Štyri najjagavejšie hviezdičky šampionátu spája to, že ani jeden ešte neoslavoval dvadsiate narodeniny. A spája ich aj výborné korčuľovanie, lebo časy skvelých technikov či výborných strelcov s problematickým pohybom sú nenávratne preč.

američan

Auston Matthews je dynamický hráč, typ centra-zakončovateľa, napriek mladému veku výborne silovo vybavený. Sebavedomia na rozdávanie, niekedy vyzerá až arogantne, na začiatku turnaja mal aj prihrávok na rozdávanie, ale súperom... Hneď v prvom zápase proti Kanade pokazil jednu presilovkovú a výsledkom bol inkasovaný gól. Reakcia? Absolútne sa tým nenechal rozhodiť, naďalej si hral svoju hru, až dvoma gólmi vyradil vo štvrťfinále víťaza moskovskej skupiny Česko. To, že jeden bol z ofsajdu, je viac problém rozhodcov, ako jeho, prekorčuľovanie obrancu aj blafák zvládol bravúrne.

Dlhodobo sa drží na pozícii draftovej jednotky, čo z Američanov zatiaľ zvládli len piati hráči. Z nich je napríklad Mike Modano legendou a Patrick Kane na najlepšej ceste k tomu istému. Matthews sa odhodlal na zaujímavý krok, keď odmietol zámorské juniorky či univerzitné súťaže a dôležitú preddraftovú sezónu odohral medzi dospelými vo Švajčiarsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite