Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deti v batohu

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Poslankyňu Simonu Petrík nevpustili s dieťaťom do rokovacej sály parlamentu, čo pobúrilo mnohé pracujúce matky. Majú to brať tak, že deti nie sú vítané v práci? Že matky majú byť s deťmi len doma? Nahnevané ženy spustili akciu Vezmite svoje dieťa do práce.

Facebook zaplavili fotografie detí v baby šatkách na mítingoch a na pracovných poradách. Na jednej z nich sú piati otcovia s piatimi bábätkami v rukách odfotení v slovenskom startupe Sli.do. Ale môžu si zobrať deti do práce aj iní ľudia, nie iba startupisti v moderných firmách? Simona Petrík, ktorá fotografie zbierala, má odpoveď aj na to: „Od vysokej pece sme fotky, samozrejme, nedostali, no poslali ich naozaj nečakané povolania – ako lekárka (bola s bábätkom v šatke v laboratóriu) či veterinárka (rodili so synčekom barančeka).“ A zopár fotiek poslali aj predavačky s dieťaťom za pokladňou.

Na obrázkoch kancelárií, kde len ťažko rozoznať vykúkajúce batoľa spomedzi poličiek so šanónmi, sa do kamery usmievajú spokojné matky a rovnako spokojní kolegovia. Je to iba štylizovaný moment? Naozaj je matka spokojnejšia, keď má dieťa so sebou v práci? Naozaj dieťa neprekáža žiadnemu kolegovi? Ponúkame dva pohľady, oba relevantné, hoci veľmi odlišné.

kolobežka v open space

Mikya Hasegawa k nám cez korporátne turnikety prefrčí na kolobežke. V maminej práci je už polhodinu a nevyzerá znudene. Skôr sa zdá, že je na akejsi dobrodružnej výprave. Marianna Hasegawa pracuje v klasickej open space kancelárii na krkolomnom korporátnom poste – Channel Account Manager vo významnej medzinárodnej IT firme. Marianna koordinuje firemných predajcov v Nemecku, na oddelení nemeckého predaja. Vo svojich „priečinkoch“ tam pracuje aj viac ako sto ľudí a v otvorenom kancelárskom priestore by ste len ťažko našli kúsok súkromia. V jednom takom priečinku sedí pri stole aj Mikya, na ušiach má slúchadlá (ako takmer všetci) a hrá sa na mobile. Ako inak, drví Minecraft. Hru, ktorej prepadol hádam každý jeden osemročný chlapec na svete.

Mikya sedí pri vedľajšom stole svojej mamy a okolití zamestnanci nevyzerajú namosúrene, keď ho medzi nimi fotíme na kolobežke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite