Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S takouto inšpekciou nebudeme ako Fínsko

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Učiteľ matematiky Viktor Križo sa na prvú inšpekciu v škole naozaj tešil. Čakal dobrú diskusiu s odborníkmi a nechápal stres svojich starších kolegov. No mýlil sa. Výsledkom bol jeho rozhorčený list hlavnej inšpektorke.

Všetci piati inšpektori sa v jeden pondelok predstavili v zborovni. Pedagógov zároveň vyzvali, aby sa počas nasledujúceho týždňa správali tak, akoby tam žiadna inšpekcia nebola. Do príjemnej rodinnej atmosféry sa učiteľ matematiky a špeciálny pedagóg základnej školy Viktor Križo osmelil vysloviť návrh: „Mohli by sme si dohodnúť spoločnú diskusiu a prebrať pedagogické problémy, s ktorými sa stretávame?“ Učitelia zamrzli, inšpektori sa zamrvili. Jeho návrh poslali slušnou formulkou dostratena. Atmosféra je podľa Križa vo väčšine škôl nastavená podobne. Pánov inšpektorov sa nič netreba pýtať, a už vôbec nie im niečo navrhovať.

žiaci na lavici

Za príliš kritickým názorom Viktora Križa, ktorý spísal do rozhorčeného blogu, sú pravdepodobne dva dôvody. Po prvé, Križo je mladý energický muž, neochotný veci relativizovať. Je aktívnym členom štrajkujúcej Iniciatívy stredoškolských učiteľov. A aj keď to znie ako klišé – ešte stále sa cíti učiteľom oddaným svojmu povolaniu. Je vyškolený špeciálny pedagóg, má za sebou terapeutický výcvik a venuje sa najmä integrácii problémových detí. Pracuje s rodičmi a ich deťmi a jeho intervencie sa až príliš často týkajú sebapoškodzovania či samovražedných sklonov žiakov. Všetky tieto stretnutia sú, samozrejme, mimo pracovného času.

A je tu aj ten druhý dôvod.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite