Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fínske leto

.anna Kyppö .časopis .lifestyle

Po krásnej idylickej zime sa  nám vo Fínsku náhle oteplilo. Ľady sa roztopili doslova zo dňa na deň. Tu u nás sa všetko deje veľmi rýchlo. Ešte pred  prvým májom vo vzduchu poletoval sneh, ale na prvý máj už mal ten istý vzduch teplotu dvadsať stupňov Celzia.

No aj napriek relatívne vysokým teplotám cez deň sú noci stále veľmi chladné, ba dokonca na niektorých miestach mrzne. Slnko má však zázračnú moc premieňať vyschnuté pláne na zelené lúky, obliekať stromy do zeleného šatu a vyčarovať na ľudských tvárach úsmevy. Ľudia sa vyťahujú zo svojich zimných „bunkrov L, postávajú na uliciach, sú zhovorčiví. Život vychádza viac pod holé nebo. Ide leto, teplo, pribúda svetla… Vlastne ho máme tak veľa, že až okolo polnoci sa iba trochu zošerí.

Dnes mám za sebou výnimočný deň – s niekoľkými fínskymi študentmi slovenčiny sme si boli pozrieť jedinečné maľby na skalách z doby kamennej – Sarakallio.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite