Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Táňa Bulíková: Naša práca je detektívka

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Prezidentka Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof, primárka neštátnej záchranky LSE – jednoducho doktorka zo sanitky Táňa Bulíková žije prácou a je šťastná. Denne vidí veľa nepríjemných vecí, vie však, ako sa s nimi vyrovnať.

Ráno vstávam pred šiestou, rovno sa hodím do uniformy a idem.

Záchranárska uniforma je reflexná oranžovočervená, musí byť pre každého dobre viditeľná. Navyše to dodáva energiu. Zo služby sa vraciam ďalšie ráno, niekedy aj po dvoch dňoch. Keď nie som na záchranke, píšem, učím urgentnú medicínu na univerzite alebo robím workshopy o EKG. Záchranári musia vedieť čítať EKG, aby poznali, keď má pacient infarkt alebo poruchu srdcového rytmu, ale mnohým sa to zdá veľmi ťažké. Preto som vymyslela metódu na uľahčenie interpretácie EKG krivky a nazvala som ju rafting. Už päť rokov robím workshopy EKG po celom Slovensku aj Česku.

Záchranár je ako doktor House, čo pátra po zotretej stope.

Riešime prípady. Ako v detektívke. Keď som pred pätnástimi rokmi ako atestovaná anesteziologička začínala v záchrannej službe, nebola k tomu žiadna odborná literatúra. Začala som si teda zdokumentúvať vlastné prípady z výjazdu a zrazu som mala plný notebook kazuistík. Dcéra sa ma spýtala, prečo to nenapíšem do knihy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite