Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Istoty zabalené v alobale

.marián Leško .časopis .kauza

Príbeh Vladimíra Jánoša, bývalého poslanca Národnej rady SR a okresného predsedu Smeru-SD, je sčasti akoby súčasťou červenej knižnice a sčasti ťažko uveriteľnej detektívky. No v niečom je príznačný pre vládnutie Smeru.

Koncom roku 2015 malo veľký ohlas zverejnenie videa, ktoré s Ivetou Jánošovou nakrútil jej vtedajší právny „poradca“ . Ten podal aj trestné oznámenie, lebo z vyjadrení manželky Vladimíra Jánoša vyplynulo podozrenie, že poslanec parlamentu a funkcionár Smeru sa dopustil závažného trestného činu týkajúceho sa domáceho násilia. Hoci podľa zákona mal vyšetrovateľ spolu s prokurátorom do mesiaca rozhodnúť, či vo veci začne trestné stíhanie, alebo ho odmietne, ani v polovici mája 2016 nebolo známe žiadne rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní.

Na otázky novinárov, prečo za pol roka príslušné orgány nerozhodli, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová oznámila, že „vec nie je doteraz ukončená, pretože sa vykonávajú vyšetrovacie úkony – preto nebudeme poskytovať bližšie informácie“. Pripomína to viaceré ďalšie prípady, v ktorých boli orgány v trestnom konaní extrémne dlho „činné“ najmä preto, aby nemuseli vysvetľovať, prečo sú nečinné.

peniaze balil a prebaľoval

Pre verejnosť sa príbeh Vladimíra Jánoša začal v marci 2015, keď sa v bulvárnych médiách objavil prepis toho, čo v domácej hádke povedal svojej manželke Ivete. Bolo to čítanie iba pre silnejšie povahy, lebo miera brutality a vulgárností v nich bola až šokujúca. Na konci prepisu bola pripojená poznámka, že „k dispozícii je autentická nahrávka odoslaná generálnemu prokurátorovi ako podnet“.

Na otázku novinárov, či je prepis pravdivý, poslanec Vladimír Jánoš odpovedal v tom zmysle, že sa s ním nestotožňuje. Hovorca trenčianskej prokuratúry Marián Sipavý potom zverejnil, že „Ing. Iveta J. podala na Krajskú prokuratúru Trenčín trestné oznámenie na svojho manžela pre podozrenie zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby“.

Vladimír Jánoš sa dostal na štyri dni do cely predbežného zadržania a po zaplatení kaucie 20-tisíc eur ho vyšetrovali na slobode. Súd ho neposlal do vyšetrovacej väzby ani po tom, keď sa podľa vyšetrovateľa preukázalo, že Vladimír Jánoš sa snažil vyhnúť naplánovanému výsluchu sfalšovaným potvrdením o práceneschopnosti. Generálna prokuratúra dala podnet na mimoriadne dovolanie, ale vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec ho nepodal. V tom čase už bol Vladimír Jánoš exposlancom, lebo svojho mandátu sa vzdal.

V novembri 2015 bolo zverejnené video, na ktorom Iveta Jánošová odpovedala na otázky svojho „poradcu“ Ivana Katrinca. Hneď na začiatku rozhovoru o svojom manželovi povedala: „Ako sa stal poslancom Národnej rady, tak sa začal stýkať s pánom Čičmancom, generálnym riaditeľom Hornonitrianskych baní. Boli chvíle, keď v hnedom vrecku, podobnom ako na pečivo, doniesol domov veľké množstvo bankoviek, bolo to ešte v korunách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite