Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské úvahy

.iveta Radičová . .časopis .týždeň doma

K novému roku patrí príhovor prezidenta, tak káže česko-slovenská tradícia. Úradujúci prezident dostal priestor vo verejnoprávnej televízii, .týždeň sa rozhodol dať priestor dvom opozičným kandidátom, ktorí predstavujú k Ivanovi Gašparovičovi dve rôzne alternatívy. O čom uvažuje na začiatku roka Iveta Radičová?

K novému roku patrí príhovor prezidenta, tak káže česko-slovenská tradícia. Úradujúci prezident dostal priestor vo verejnoprávnej televízii, .týždeň sa rozhodol dať priestor dvom opozičným kandidátom, ktorí predstavujú k Ivanovi Gašparovičovi dve rôzne alternatívy. O čom uvažuje na začiatku roka Iveta Radičová?


Sebavedomý občan, spokojná rodina, suverénna krajina

Naša spoločná životná skúsenosť nám hovorí, že si v týchto dňoch navzájom želáme to, čo aj najviac potrebujeme. Veľa zdravia, spokojnosti, lásky, šťastia a úspechu. Lebo radi by sme boli zdraví, ešte spokojnejší, mali viac lásky, šťastia a úspechov. Lenže všetko to dobré, čo želáme sebe i druhým, neprichádza samo od seba.
Nad týmto premýšľam vtedy, keď v prvé minúty prvého dňa nového roku počúvam, a s priateľmi aj spievam, našu národnú hymnu. Čo všetko sa odvtedy, keď Janko Matúška v roku 1844 napísal svoju báseň, zmenilo a ktoré slová nás sprevádzali a aj sprevádzajú. Nad Tatrou sa blýska sme počúvali aj vtedy, keď sa zdalo, že na nové časy sa blýskať nebude. A tento rok to bude už dvadsať rokov, keď sa predsa len zablyslo na lepšie časy. Zastavme ich bratia sme si spievali, keď vtedajšia politická reprezentácia Slovenska rozkrádala túto krajinu a chýbalo len veľmi málo, aby sme sa ocitli pred bránami NATO a Európskej únie. Ale opäť to boli – obrazne povedané – blesky hromu, ktoré nás prebrali. Takže napriek všetkým bývalým i súčasným problémom sme úspešnou a hrdou krajinou. Fráza? Klišé? Nemyslím si to.

Okrem nášho členstva v NATO a Európskej únii, ktoré už dnes považujeme za samozrejmosť, považujem za istý symbol úspechu aj to, že tento rok na Slovensko prichádza euro. Stáva sa tak v dňoch, keď sa celý svet vyslovene trápi s globálnou ekonomickou krízou. Paradoxne, nie je pre nás nič výhodnejšie ako to, že sme sa práve teraz stali súčasťou eurozóny. Aj s jej súčasnými problémami. Európska únia je založená na princípe solidarity. Už v predchádzajúcich rokoch práve najviac zaostávajúce regióny Slovenska pocítili pomoc z fondov Európskej únie. Aj vďaka nim sa postupne staneme krajinou, ktorá bude čím ďalej, tým viac pomáhať iným. Princíp solidarity je pre nás aj domácou inšpiráciou. Európa s veľkými sociálnymi rozdielmi nemôže byť stabilnou krajinou. A rovnako to platí aj pre Slovensko. Euro nám pomôže postupne zmierňovať rozdiely medzi “starými” krajinami eurozóny a aj medzi regiónmi Slovenska. Jedno euro sa už u nás nebude rovnať jednej korune. Ale pomôže nám porovnávať sa s inými. A najmä sa im vyrovnať.
Na tomto mieste sa chcem poďakovať redakcii .týždňa za možnosť publikovať tak trochu virtuálny text prezidentského príhovoru. Urobím všetko preto, aby som sa prezidentkou stala, to je pravda, ale využijem na to predovšetkým tie možnosti, ktoré mi poskytuje môj súčasný mandát. A skúsenosti z tretieho sektora, prax vysokoškolskej profesorky i ministerky. 
Európska únia nám v prípade, ak to budeme potrebovať, pomôže. O tom som úprimne presvedčená. Ale ako suverénna krajina sa nebudeme predsa len tak prizerať. Preto potrebujeme kroky na povzbudenie krajiny i tých, ktorí budú pomoc potrebovať. Podnikatelia, živnostníci, zamestnanci či nezamestnaní. Mám reálne možnosti a zodpovednosť i povinnosť hľadať možnú zhodu a dohodu na riešeniach, ktoré môžu pomôcť. Ako poslankyňa Národnej rady predložím do parlamentu riešenia, ktoré podporia vytváranie nových pracovných miest, ktoré pomôžu zvýšiť čistý príjem najmä v nízkopríjmových rodinách. To sa nedá bez vstupu ďalších investícií na Slovensko, ktoré však podporia nielen montáž, ale aj vývoj nových technológií.
Na úvod zaznelo moje želanie všetkým občanom Slovenskej republiky, bez ohľadu na ich národnosť, náboženské presvedčenie či sexuálnu orientáciu. Všetkým, ktorí sú ochotní počúvať. A nasledoval môj sľub a osobný záväzok do Nového roka. Úprimnosť želaní je nemerateľná, plnenie sľubov áno. Moje želania boli vyslovené tak úprimne, ako to cítim. A sľuby si sami budete môcť porovnať so skutkami. 
Takže z úprimného srdca Vám želám toľko zdravia, spokojnosti, lásky, šťastia a úspechu, aby ste ho mohli rozdávať všetkým, ktorým sa ho, verím, že len zatiaľ, nedostáva.

Autorka je poslankyňa NR SR a kandidátka na úrad prezidenta
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite