Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

I národne, i sociálne
Začal sa rok, v ktorom nás čakajú prezidentské voľby. Z úst predsedu parlamentu Pavla Pašku sme sa dozvedeli, že jeho novembrové slová, že by sme k urnám mohli ísť už vo februári, neplatia a vlastne ich ani nikdy nevyslovil. Ak nerátame 7-tisíc členov facebookovej skupiny s názvom Volím Ivetu Radičovú za prezidentku republiky a odpovede Ivety Radičovej a Františka Mikloška na otázky silvestrovského vydania denníka SME, možno skonštatovať, že opoziční kandidáti si vianočné sviatky vychutnali.
Trochu inak na tom bol zrejme kandidát Ivan Gašparovič, ktorý nás na prelome rokov doslova zasypal myšlienkami. V  rozhovore pre agentúru SITA napríklad zhodnotil minulý rok. Ako inak, považuje ho za pozitívny. Prezident povedal, že veľký podiel na zlepšení postavenia obyvateľov krajiny má vláda Roberta Fica: „Slovensko je dnes ozaj jednou z najstabilnejších krajín v regióne, pokiaľ ide o hospodársky rast, ale aj o zadefinovanie programov, ktoré si vláda dala.“ Gašparovič je presvedčený, že Ficova vláda je s novými programami v sociálnej oblasti a s novým rozpočtom vládou, ktorá ozaj pochopila sociálne postavenie občana ako prioritné. Prezidenta zároveň, trochu prekvapivo, teší, že súčasný kabinet nadviazal v otázkach, ktoré sú v prospech Slovenska – ako vstup do Schengenu či prijatie eura, na politiku predošlej vlády Mikuláša Dzurindu. Prezident brnkol aj na národnú strunu. Povedal, že sa môže len usmiať nad vyjadreniami, ktoré označili jeho nedávne rozhodnutie nepodpísať novelu školského zákona, ktorá dovoľovala používať maďarské zemepisné názvy v učebniciach, za predvolebnú kampaň.
Prezident sa nám tradične prihovoril aj prvého januára. V novoročnom prejave hovoril o tom, že rok 2009 by sme mali vnímať ako rok vnútroeurópskej solidarity, „a to aj z toho dôvodu, že spoločne sa podieľame a sme zodpovední za pokoj vo svete, bezpečnosť a blahobyt“. Prezident tiež povedal, že „voľným rukám trhu možno dôverovať, ale ako ukazuje život, treba jeho spoľahlivosť overovať.“
Ešte predtým, ako Ivana Gašparoviča občania Slovenskej republiky odmenia za všetky jeho myšlienky svojimi hlasmi vo voľbách, vyznamenal prezidenta premiér Fico, ktorý povedal, že jeho novoročný prejav je prísľubom, že najvyšší štátni predstavitelia  dokážu aj v tomto roku „spolupracovať pri reagovaní na podstatné negatívne dopady ekonomického vývoja.“ Radosť žiť.
.tg .sita

Odstavenie V1
Aj druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach je od konca roka odpojený. Splnili sme tak záväzok z prístupovej zmluvy k EÚ, ktorá zatvorenie starej elektrárne vyžadovala. Keďže do jej bezpečnosti nedávno išli miliardy, mohla by možno ešte pár rokov slúžiť. Jej odstavenie je však (najmä pre veľký odpor Rakúska k jadru) tak trochu cenou za to, že sme v EÚ.
.rži

Na strane Izraela
Slovenskí kresťania z organizácie ICEJ vyhlásili, že „v situácii, keď hnutie Hamas používa civilné obyvateľstvo ako živé štíty, považujú kresťania rôznych denominácií, združení v ICEJ, za nenáležité brať na zodpovednosť Izrael aj za civilné obete prebiehajúceho konfliktu“. Zároveň hovoria, že „v stanovisku Slovenska chýba odvaha pomenovať Hamas ako jednoznačný zdroj eskalácie napätia v oblasti, ako to urobili USA, Nemecko či susedná ČR“.
.rži

Smer bez Zelených
Strana zelených sa ku koncu roka 2008 rozišla so svojím politickým partnerom Smerom. Dôvodom majú byť odlišné názory na významné otázky, ako je likvidácia lykožrúta či budovanie jadrových elektrární. Pri tej príležitosti sa vyprala aj špinavá bielizeň. Hovorkyňa Smeru vyhlásila, že Zeleným nešlo nikdy o žiadne odborné otázky, ale iba o miesta na kandidátke Smeru. Zelení sú stále stranou bez väčšieho vplyvu.
.eč

Polícia a podpis
Slotov nie celkom pravý podpis na prezenčke do parlamentu bude musieť polícia ešte raz preskúmať, pretože prípad uzavrela predčasne, bez toho, aby mala dosť informácií. Rozhodol o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Na Slotu podalo trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu a falšovania verejnej listiny Združenie mládeže SDKÚ Nová generácia.
.eč

Veľký problém
Opätovné schválenie novely školského zákona, ktorá mala v učebniciach pre maďarskú menšinu zabezpečiť písanie zemepisných názvov v maďarčine, bude podľa premiéra Fica veľkým problémom. Po zohľadnení pripomienok prezidenta, ktorý inak navrhol novelu úplne odmietnuť, môžu návrh odmietnuť aj jeho doterajší podporovatelia. Takže slovensko-maďarské vzťahy budú aj tento rok vylepšovať Slotove preferencie.
.eč, SITA



Ján Holonič
podľa zverejnených dokumentov bola hlava slovenskej pravoslávnej cirkvi aktívnym a presvedčeným agentom ŠtB. Aj ďalší dvaja vysokí predstavitelia tejto cirkvi mali spolupracovať s ŠtB. Pravoslávne Vianoce budú na Slovensku asi o čosi smutnejšie.

Pavol Paška
Predseda parlamentu pred koncom roka vyhlásil: „Prečo my by sme mali rešpektovať nejaké návrhy pravice, ktorá sociálny systém devastovala?“ Možno by bolo zaujímavé skúmať, čo okrem zdravia jemu blízkych zdravotníckych firiem nedevastuje Paškova politika.

Pál Csáky
Predseda SMK si v snahe zlepšiť opozičné vzťahy vybral SDKÚ, s ktorou má podľa neho SMK väčšiu zhodu ako KDH. Spomenul niekoľko návrhov, ktoré jeho strana s SDKÚ, na rozdiel od KDH, podporila. Pre SDKÚ je v každom prípade dobrá správa, keď sa takto usilujú o jej priazeň.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite