Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sviatok priateľov

.renat Khallo . .časopis .hudba

Jedenásteho decembra sa v klube Randal prvýkrát na samostatnom koncerte v Bratislave predstavila kapela Tomáša Slobodu Sounds Like This. Špeciálnym hosťom bolo dámske duo z Trenčína YOUCOCO. Dievčatá odštartovali večer plný rokenrolu a eruptívnej energie.

Jedenásteho decembra sa v klube Randal prvýkrát na samostatnom koncerte v Bratislave predstavila kapela Tomáša Slobodu Sounds Like This. Špeciálnym hosťom bolo dámske duo z Trenčína YOUCOCO. Dievčatá odštartovali večer plný rokenrolu a eruptívnej energie.


Tomáš Sloboda, známy ako spevák a skladateľ legendárneho, na negýčové hity bohatého tria Le Payaco, je výraznou postavou slovenskej nezávislej scény. V kapele Sounds Like This sa opäť realizuje ako výnimočný autor piesní, gitarista a spevák či interpret energických coverov od kapiel ako The Kinks, T. Rex alebo Beatles. Kapela, v ktorej je jasným frontmanom, mu podľa jeho vlastných slov dáva väčší pocit slobody ako to bolo v Le Payaco, ktoré bolo predsa len kolektívnejšou záležitosťou. Niekedy je totiž ťažké skĺbiť predstavy a muzikantské zámery čo i len dvoch ľudí, nieto ešte troch. To bol hlavný dôvod rozpadu „pajácov“. Tomáš Sloboda tak po „osamostatnení“ mohol vyprodukovať a nahrať presne taký album, aký chcel. Mal celkom jasnú predstavu o zvuku aj o charaktere piesní. Taká sloboda a pokoj pri tvorbe je na to, aby bola nahrávka kompaktnou linkou, nevyhnutná. Možno preto mal pilotný singel prvého albumu Sounds Like This názov Compact Line.

.presne takéto zvuky
Sounds Like This je platňa autorská a pôvodná. Zároveň však počuť úprimné fanúšikovstvo a odkazy na hudbu šesťdesiatych rokov, ako aj na britskú indie gitarovú scénu. V tomto ohľade nejde o žiadne prekračovanie akýchsi paradigiem či objavovanie nových hudobných krajín – načo aj, ale o jasné vyjadrenie pocitov cez dokonale ovládaný jazyk rokenrolu. Počuť tu vplyv Beatles, Hendrixa, Johnyho Casha, Becka či spomenutých The Kinks (album obsahuje ich cover Where Have All The Good Times Gone).

Takmer polovica skladieb obsahuje slovenskú lyriku, ostatné sú v angličtine. Nájdeme tu rôzne odtiene. Od horkosladkej melanchólie a nostalgických nálad cez láskyplné vyznania až po frajerský mods rokenrol oddupaný s cigaretou v kútiku úst. A zrazu ju vymeníte za steblo trávy, aby ste si na vlečke amerického nákladného auta vychutnali zmes blues a country. Album je tak žánrovo pestrý a obsahuje poetiku a nostalgiu šesťdesiatych rokov presne podľa predstáv autora.
Energia piesní Tomáša Slobodu vynikne viac počas živých vystúpení. Podporený vynikajúcimi spriatelenými hudobníkmi, akými sú Peter Dudák z Hexu, Martin Andráš z kapely Kukuspit, Teo Heriban bubnujúci v kapele Doroty Nvotovej či Juraj Podmanický z kapiel Billy Barman a Cliche, jednu pesničku si na bratislavských vystúpeniach tradične (a veľmi dobre!) zaspieva herec Robo Roth. Tváre týchto muzikantov sa na koncertných vystúpeniach trocha menia, ale zohranosť zoskupenia Sounds Like This nenecháva publikum na pochybách o kvalite ich produkcie. Z hudobníkov vyžaruje na pódiu veľká pohoda a miestami koncert pripomína radostné jamovanie priateľov. Vytvára sa akýsi súdržný kruh medzi kapelou a poslucháčmi. Taký „morrisonovský feast of friends“, ktorý sa oplatí zažiť na živo tak, ako sa to stalo napríklad aj v klube Randal onoho večera, kde ako špeciálny hosť pána Slobodu vystúpila trenčianska kapela YOUCOCO.

.rokenrol pre dve
YOUCOCO, „grrrl power“ z mesta Matúša Čáka, sa predstavila svojím melodickým hlukom a ukázala, že na výbornú hudbu stačí minimálne nástrojové vybavenie. Radmila a Ria disponujú jemne skreslenou gitarou, znejúcou výrazne ako trieštiaci sa ľad a presne, hypnoticky tepajúcimi bicími. V popredí tohto hudobného grafitti je nasprejovaná linka Radmilinho precíteného spevu, pripomínajúceho PJ Harvey. Ak by mal človek podobne prirovnať štýl druhej dámy obsluhujúcej kotly, crashe, a ostrý rytmický bubon, napadá mi meno Maurene Tucker z Velvet Underground. Jednoduchý štýl nesnažiaci sa vyniknúť zložitými prechodmi, ale podporiť priamočiaru, monotónne hypnotizujúcu rytmiku. Hudba YOUCOCO plynie jednoducho a bez násilia. Gitarové rífy a sledy akordov sú originálne, Radmilin štýl je na Slovensku jedinečný a pioniersky.
Presne tak nejako by mala vyzerať hudobná alternatíva. Prekračovanie overených postupov, no zároveň rešpekt voči zmysluplným pravidlám, čo je zárukou, že z hudby nevznikne paškvil, ktorý potom niekto vtipne nazve undergroundom.
Dievčatá sa začali stretávať v skúšobni niekedy v roku 2005 a odvtedy sa stihli ocitnúť v rotácii Rádia FM i na jeho kompilácii Nevýdané-neslýchané, na festivale Pohoda a v možných i nemožných kluboch v Slovenskej republike, Čechách, či v Nemecku. Momentálne pripravujú album, na ktorom by malo zaznieť aj širšie nástrojové spektrum. To je však prekvapenie a fanúšikovia autentického melodického hluku si naň musia ešte chvíľu počkať.

Autor je publicista a člen kapely Teskohippies.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite