Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu vadí 500-eurovka

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Minule mi rukami prešiel Bin Ládin – tak vraj prezývajú 500-eurovú bankovku v šedej ekonomike. To potom švajčiarska tisícfrankovka s hodnotou približne 900 eur musí byť rovno Satan.

„To vám nezoberiem,“ odvrkla predavačka vo večierke, a do čerta ma s Ládinom poslali aj v stánku pri zastávke. Nakoniec som ju „zlikvidnil“ pri nákupe benzínu. Napriek ich nižšej likvidite mám veľké bankovky rád. Predstavujú pre mňa nástroj finančnej sebaobrany pred negatívnymi úrokmi v banke. Dávajú mi totiž možnosť ísť do banky a úspory si odniesť nebadane domov, napríklad v kabáte. Ako hasičský prístroj – ste radi, že niekde je, aj keď ho práve nepotrebujete.

Minulý týždeň však ECB rozhodla, že ku koncu roka 2018 skončí s produkciou 500-eurovej bankovky (už existujúce bankovky zostanú v platnosti). Udaným dôvodom je boj proti kriminalite. Ale to znie podivne. Nemci mali pred zavedením eura 1 000-markovú bankovku (čo bolo okolo 510 eur) a určite nepatrili medzi krajiny, ktoré najviac trápili kriminálnici.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite