Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Vždy pri oslavovaní ďalšieho rekordu v prekonávaní politického dna ma zarazí vyzdvihovanie Roberta Fica. Považujem to za chybu porovnateľnú s niekdajším neprekuknutím Mečiara.

Vždy pri oslavovaní ďalšieho rekordu v prekonávaní politického dna ma zarazí vyzdvihovanie Roberta Fica. Považujem to za chybu porovnateľnú s niekdajším neprekuknutím Mečiara.
(Všetko sa začalo už jeho promom v rokoch 1994 — 2000, keď zastupoval našu krajinu pred Európskym súdom pre ľudské práva, čo je podobné, ako keď Líbya predsedá podobným organizáciám v OSN. Neskôr ho neprekukol jeden z mála slovenských signatárov Charty 77 (!) Bohumil Hanzel a svojimi peniazmi ho doslova postavil na nohy. Odvtedy sa to chytá na ľudí ako magnet, veď aj taký Miro Číž pôsobil kedysi ako normálny človek, skoro sme robili spolu festival! Neuveriteľné, však!?) Tým nezaslúženým vyzdvihovaním a zásadným omylom je myslieť si, že podstatným hriechom Roberta Fica sú jeho koaliční partneri. Tí obskúrni páni si nezaslúžia byť jeho alibi, veď v mnohom je mečiarovskejší ako Mečiar a slotovskejší ako Slota.
Je omyl myslieť si, že pri uzatváraní koalície s týmito obyvateľmi politického suterénu musel Fico niekam zostupovať — vždy býval na rovnakom poschodí, výber bol preto úplne prirodzený, z toho istého poschodia si povyberal aj svoje hviezdy typu Kaliňák. Na Ficovej podstate nič nemení, či je so Slotom, či bez neho. Je to agilný budovateľ  — vďaka nemu nastal stavebný boom aj v politickom suteréne, pekne nám ho aj s kamarátmi rozširuje o ďalšie podzemné podlažia. Najnovšie ich zásluhy ocenila aj nejaká neonacistická partička, ktorá nahrala klip vyzývajúci na vyzabíjanie zástancov Hedvigy Malinovej, v ktorom Kaliňák a policajný prezident vystupujú ako kladní hrdinovia. Ide o svetový unikát, keď tí, ktorí by mali z presvedčenia nenávidieť štátne inštitúcie a políciu obzvlášť, zrazu ospevujú ich najvyšších reprezentantov. Čo sa to deje, keď podobní ľudia vyzdvihujú najsilnejších mužov krajiny? Národní socialisti sa holt bratajú, cítiť národne a myslieť sociálne — nech je motívom čokoľvek — je jednoducho populárne. Toto budovanie národného socializmu je desivé. Čo je cieľom? Socializmus s fašistickou tvárou? Národný socializmus s komunistickou tvárou? Česi hovoria Prašť jak uhoď. Aj preto niekoho „praštiť a uhodiť“  je tu zrazu normálne a Ficovi to vyhovuje, dokonca sa niekedy aj rád pridá — lebo aj to je jeho podstata.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite