Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysielané_počúvané

.časopis

Nedávno vydaná, a teda ešte čerstvá kompilácia Rádia_FM Nevydané_neslýchané je pestrofarebnou vizitkou jediného slovenského rádia, ktoré nepodlieza vkusu „priemerného poslucháča“ a zároveň dôkazom jeho hodnoty.

Nedávno vydaná, a teda ešte čerstvá kompilácia Rádia_FM Nevydané_neslýchané je pestrofarebnou vizitkou jediného slovenského rádia, ktoré nepodlieza vkusu „priemerného poslucháča“ a zároveň dôkazom jeho hodnoty.

Na to, aby sa pop music stala generácie definujúcim fenoménom, potrebovala tri veci: klub, gramofón a rádio. Na to, aby zo zlatonosného kmeňa populárneho šoubiznisu vyrašila zaujímavá „nezávislá scéna“ bolo treba dobrý klub, osvietené vydavateľstvo a kultové rádio. Dobrých klubov a osvietených vydavateľstiev je na Slovensku niekoľko (hoci stále žalostne málo), kultové rádio je však jedno-jediné: Rádio_FM. Hoci patrí do mohutnej inštitúcie, akou verejnoprávny Slovenský rozhlas nepochybne je, už niekoľko rokov sa mu darí udržiavať si dramaturgickú nezávislosť a posilňovať svoj (na Slovensku) unikátny profil. Je to rádio, ktoré rozpoznáte okamžite podľa hudby a moderátorov: drvivú väčšinu jeho playlistu tvoria piesne, ktoré nepočuť nikde inde a ľudia, ktorí pomedzi pesničky rozprávajú, sa nesilia do umelohmotného nadšenia, ale úplne prirodzene rozprávajú o veciach, ktorým rozumejú a ktoré majú radi.
Kompilácia Nevydané_neslýchané obsahuje 15 piesní, alebo lepšie povedané „trekov“ (nie každý má „piesňovú formu“) slovenských kapiel, ktoré až na tri výnimky (Chiki liki tu-a, Hex a Laco Lučenič) patria k mladšej, až veľmi mladej hudobnej generácii. Prečo sú tam práve tie kapely, ktoré tam sú? Preto, lebo práve tieto kúsky vybrali hudobní redaktori Rádia_FM: Biba, Daniel Baláž a Pavol Hubinák. Výber mohol byť, pochopiteľne, aj iný (napríklad Živé kvety, Nové mapy, Tu v dome, 100 múch, Vec či Foolk by si možno zastúpenie zaslúžili), ale tento nie je vôbec zlý. Všetky prítomné zoskupenia znejú zaujímavo, moderne, svojsky a nezameniteľne.
Keby som mal týmto cédečkom obdarovať anglického, amerického, či dokonca islandského kolegu, nemusel by som sa ani trochu hanbiť. Kapely oplývajú hudobnými nápadmi, dobre hrajú, čisto spievajú a majú veľmi dobrý zvuk. Každému sa bude páčiť niečo iné, mňa zvlášť zaujali Modré hory (to už nie je hip-hop, ale beatnická poézia typu Václava Hraběho so šikovným hudobným sprievodom), zremixovaní The Uniques (nabité energiou, ostré ako nabrúsený nôž), Hugo D´Gen a Minna Sihvonen (speváčka z Dope Aviators zaspieva čistučkým hláskom známy fínsky šláger, Hugo jej k tomu púšťa zvuky z elektronických „krabičiek“), Sako & Cliché (gitarovka ako sa patrí - veselá, rýchla, bez pátosu), Noisecut (živá nahrávka z Rádia_FM, nezvykle veľa gitár, tradične krásny spev Bet-Maj Sepje) a Dope Aviators (chladnokrásna magická atmosféra z fínsko-slovenského pohraničia).
Nevydané_neslýchané je momentka, zachycujúca jednu časť slovenskej alternatívnej scény roku 2008. Hovorí o tom, že táto scéna žije a je nesmierne zaujímavá. Nie je to vôbec samozrejmosťou. Okrem samotných hudobníkov za to môžu invenční vydavatelia (za všetkých stačí spomenúť Slnko Records, Wagon Records alebo 11 Fingers Records), sympatickými „bláznami“ prevádzkované kluby (napríklad Subclub či Randal v Bratislave, Bombura v Brezne či Metroclub v Šali) – a Rádio_FM. Hudba by možno vznikla aj bez neho, no určite by nám tu chýbala „scéna“. Teda priestor, v ktorom nádejní začiatočníci aj skúsení profíci zverujú svoje diela kritickým, hoci sympatizujúcim rozhlasovým dídžejom a ich prostredníctvom vyberavým, fajnšmekerským poslucháčom. Kompilácia Nevydané_neslýchané je len jednou ukážkou toho, ako sa Rádiu_FM v tejto oblasti darí. Ďalšou sú koncerty v štúdiu Slovenského rozhlasu alebo vystúpenia rádiových dídžejov v slovenských kluboch. A ešte ďalšou samo vysielanie Rádia_FM. Práve vďaka nemu je nevydané a neslýchané v skutočnosti vysielané a počúvané.
Ku kompilácii Rádia_FM Nevydané_neslýchané sa možno dostať na stránke www.radiofm.sk/cd.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite