Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primabalerína

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Dnes sa celosvetový úspech meria počtom kampaní módnych značiek, v ktorých figuruje vaša tvár.

Kedysi bolo všetko zložitejšie, a tak sa úspech slávnych ľudí meral omnoho prozaickejšie. Výskytom vášho mena na jedálnych lístkoch najlepších reštaurácií.

Existuje množstvo jedál pomenovaných po slávnych tenoristoch, skladateľoch, operných divách a herečkách. Spôsob, ako k svojmu pomenovaniu jednotlivé delikatesy prišli, býva dvojaký. Prvá možnosť je, že dotyčné jedlo vymyslel sám nadšený génius, ktorý zachvátený svojím talentom potreboval nutkavo aktívny oddych, a tak vo voľných chvíľach úchytkom varil nové jedlá a následne ich debužíroval. Taký bol napríklad Victor Hugo, Gioacchino Rossini či Salvador Dalí. Konkrétne Rossiniho meno vidieť na jedálnych lístkoch dosť často ešte aj dnes, najmä keď ide o jeho obľúbené variácie s hľuzovkami. Jeho Tournedos Rossini asi nič neprekoná.

Druhou možnosťou je, že dotyčné jedlo pomenoval šéfkuchár po svojom idole, ku ktorému práve prechovával intenzívne platonické city. A je jedno, či tou modlou bol Napoleon Bonaparte, alebo vychytená herečka, ktorá práve hosťovala v meste. Každému podľa jeho gusta. Na konci devätnásteho storočia a začiatkom toho dvadsiateho medzi sebou v tomto smere zúrivo súťažili dve najväčšie divy divadelného neba. Sarah Bernhardt, francúzska herečka s mimoriadne dramatickým prejavom a slabosťou pre Racina, a Eleonora Duse, vášnivá talianska diva, ktorá dokázala zviesť boj nielen s hociktorou komplikovanou ženskou hrdinkou Henrika Ibsena, ale popri tom aj zviesť mnohých mužov a na dôvažok tanečnicu s vražedne dlhým šálom Isadoru Duncanovú k tomu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite