Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

On robí ráno, ja v noci. Čo na to život?

.katarína Uhrová .časopis .lifestyle

A tento poznáte? Traja známi plánujú spoločnú akciu. Prvý končí v práci o piatej, druhá strieda denné a nočné, ďalšia pracuje cez víkendy.

A tento poznáte? Traja známi plánujú spoločnú akciu. Prvý končí v práci o piatej, druhá strieda denné a nočné, ďalšia pracuje cez víkendy.

Keď záujemca o prácu fabuluje, kde sa vidí o päť rokov, sotva si vtedy modeluje podobu mimopracovného života, ktorý mu nová pozícia prinesie. V inzeráte môže polovičný úväzok vyzerať kamarátsky. Stačí, aby bol v hodinách, v ktorých zvyšok uchádzačovho sveta ešte alebo už spí a dovtedy zaužívané 24-hodinové harmonogramy sú zrelé na reorganizáciu. Možno bude musieť nejaké rituály oželieť, minimálne dočasne, zároveň sa uvoľní priestor na experimenty. V časoch, ktoré niektorí považujú za nedotknuteľné pásmo oddychu, iní celkom bežne pracujú. Ako sa im (všetkým) žije?

kde sa zrúti ranné vtáča?

Niečo po piatej ráno. V hale obloženej tonou tovaru v ďalšej tone kartónu si beriem paletový vozík. Pred hodinou ma doma zobudil budík. Pred mesiacom, keď zazvonil prvý raz, pôsobil ako zvrat v načatom sne. Teraz je to už fakt, úvod zoznamu, v ktorom je všetko od otvorenia očí po pípnutie dochádzkovej kartičky presne naprogramované. Káva, zuby, bicykel, ľubovoľný detail nachystaný predošlý večer prihráva vzácne sekundy. Každá minúta má vrchol, pointu aj rezervu pre originálnu komplikáciu. Potom už len dokladám produkty do regálov. Veľa, rýchlo, 4 hodiny denne, 80 mesačne. Ak existujú hormóny, ktoré sa vyplavujú s fajrontom, tak mňa po šichte zalejú silou cunami. Rovnako intenzívne doma nastúpi únava, túžbu okamžite zaspať väčšinou odsunú iné povinnosti.

Večery sú zlatou érou dilematickou: Divadlo? Možno na jednoaktovku. Oslava? Len s vedomím, že kým sa pozliezajú aktéri, treba sa lúčiť, pretože nezaspať do istého kritického bodu znamená riskovať, že vstanem neskoro, vôbec, alebo sa z vyčerpania zrútim v šatni. Spánok, hoci výdatný asi ako driemoty vo vydýchanom rýchliku, sa stal top prioritou, je vysoko nad ostatnými túžbami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite