Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri pohľady na manželstvo

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Kvalita manželstiev sa v čase mení. Najlepšie manželstvá sú dnes lepšie než najlepšie manželstvá pred niekoľkými generáciami. 

Najhoršie manželstvá sú dnes horšie; a priemerné manželstvo je dnes slabšie než priemerné manželstvo v minulosti.

Na túto tému uverejnil pred dvoma rokmi Eli Finkel, psychológ z Northwestern University, článok v New York Times. Napísal v ňom aj to, že očakávania, ktoré si spájame s manželstvom, stúpli. Dnešní ľudia chcú, aby im manželstvo uspokojovalo finančné, emocionálne aj duchovné potreby. No kým niektorí ľudia venujú práci na svojom manželstve veľa času, a potom žnú pozitívne výsledky tohto úsilia, väčšina ľudí sa manželstvu venuje menej a ich vzťahy sa pomaly rozpadajú.

Pohľad na manželstvo a spôsob, akým o ňom hovoríme, polarizuje. Ak čítate populárnu literatúru, existujú tri rozličné prístupy, ktorými sa dá pozerať na manželské rozhodnutia.

Väčšina populárnych psychologických príručiek na to ide psychologicky. Tieto knihy vychádzajú z premisy, že vstup do manželstva môže pôsobiť odstrašujúco. Štyridsaťpäť percent manželstiev sa končí rozvodom, 10 percent párov žije oddelene, hoci sa nerozviedli.

Psychologický prístup od nás chce, aby sme to, s kým uzavrieme manželstvo, premysleli nielen romanticky, ale aj analyticky. Dávajte pozor na detaily. Ako v knihe The Science of Happily Ever After (Vedecky na manželské šťastie) napísal Ty Tashiro, treba si vziať človeka, ktorý vie byť „príjemný“, k jeho cieľom patrí sociálna harmónia, je empatický a milý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite