Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pes, čo šteká na Orbána

.filip Olšovský .denisa Gdovinová .časopis .politika

Sledovať boj Dávida s Goliášom môže byť utrpením. Najmä ak je Goliáš na vrchole síl a z úzadia ho podporuje ešte silnejší obor. Občas to však môže byť neskutočná sranda.

Boj proti ruskej internetovej propagande prebieha na viacerých frontoch minimálne už od anexie Krymu. V prvej línii však často namiesto spomalených štátov stoja odvážni jednotlivci. Ako napríklad učiteľ Juraj Smatana, ktorý už pred vyše rokom spísal zoznam propagandistických webov rozširujúcich na Slovensku konšpiračné teórie. Zďaleka však nejde len o lokálny problém. Ruská propaganda útočí na celú Európu. A napríklad Smatanov nápad ešte do originálnejšej podoby rozpracovali naši južní susedia.

„Migranti v Dánsku jedli autá! Putinove orechy liečia rakovinu! Za Islamským štátom sú ukrajinskí fašisti!“ hlása popis rozlíšenia Putin Alert, ktoré si môžete nainštalovať do svojho internetového prehliadača. To by vás malo pred podobne „utajovanými“ informáciami z maďarských webov účinne varovať. Keby len účinne. Ak predsa len neodoláte a kliknete na jednu z vyše sedemdesiatky doteraz identifikovaných konšpiračných stránok, ešte sa aj zasmejete. V spodnej časti obrazovky sa vám objaví sám Vladimír Putin v slušivom smokingu a po chvíli vám za vašu oddanosť ruskej propagande aj zatancuje. A postaví vás pred dilemu, či si naozaj chcete prečítať aj obsah „jeho“ webu, alebo si úplne vystačíte s týmto kultúrnym zážitkom.

Pod vtipným pluginom je podpísaná organizácia so zvláštnym názvom Kétfarkú Kutya Párt (Strana dvojchvostého psa). Kto aspoň okrajovo sleduje maďarskú politickú scénu, vie, že tancujúci Putin je len slabým odvarom výtvorov politickej strany, ktorá antiorbánovskú verejnosť zabáva už nejaký ten rok.

felcsút, máme problém

„Len dúfajme, že to nie je nejaký antienviromentalistický nočný klub pre skinheadov,“ smial sa Gergely Kovács, keď sme si dohadovali miesto stretnutia pri budapeštianskom parku Városliget. Napokon sme sa aj tak stretli vonku, keďže Gergely, vo voľnom čase predseda Kétfarkú Kutya Párt, musel vyvenčiť svojho psa. Tridsaťpäťročný Gergely vyzerá v mikine s kapucňou a v krátkych nohaviciach ako stredoškolský díler ľahkých drog. Počas sotva polhodinového rozhovoru vyfajčí päť či šesť cigariet a ani na moment mu z tváre nezíde úsmev.

Druhého kolegu nám predstaví ako „toho bezdomovca, čo tu dnes venčí s ním“. Gábor Vágó je od Gergelyho o tri roky mladší, no už má za sebou pôsobenie v maďarskom parlamente za liberálnu stranu LMP.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite