Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

.časopis .týždeň vo svete

Najväčší urýchľovač a marketing

Minulý týždeň spustili fyzici v CERN-e pri Ženeve najväčší urýchľovač častíc na svete. A zároveň spustili veľkú mediálnu kampaň. Kľúčové pojmy celej kampane boli dva: objavenie božskej častice a nahliadnutie do tajomstva zrodu vesmíru. A k tomu ešte pribudlo ohrozenie Zeme čiernymi dierami. Všetko sú to blbosti. Každá z nich má síce reálny základ, na tom základe je však nanesený hrubý make-up, aby to vyzeralo čo najviac sexi.
Asi najďalej za hranicu dobrých mravov zašiel pojem „božskej častice“. Takto označovali mnohé správy takzvaný Higgsov bozón. Hlavným cieľom experimentov na obrovskom urýchľovači je naozaj nájdenie tejto elementárnej častice. Naše teoretické porozumenie najmenším časticiam hmoty je vo veľmi dobrom súhlase so známymi experimentálnymi faktmi – s jedinou významnou výnimkou, a tou je práve Higgsov bozón. Ak sú naše predstavy o elementárnych časticiach správne, potom Higgsove bozóny musia existovať. Nikto ich však doteraz nepozoroval, zrejme preto, že neboli vytvorené podmienky na ich vznik. A práve tieto podmienky má vytvoriť nový urýchľovač. To, či rozumieme najmenším časticiam hmoty, je extrémne zaujímavá otázka. Ak rozumieme základným dielikom, máme šancu rozumieť aj celkovej stavbe. Otázka existencie Higgsovho bozónu je preto nesmierne zaujímavá. Ale nazývať túto časticu božskou časticou je marketingové zverstvo najhrubšieho zrna.
So zrodom vesmíru a CERN-om je to takto: v niektorých experimentoch v CERN-e sa vytvorí malilinký kus látky, aká bola vo vesmíre krátko po jeho vzniku. O ranom vesmíre sa z toho však nedozvieme vlastne vôbec nič. Cieľom tejto časti experimentov nie je skúmať raný vesmír, ale štruktúru hmoty tu a teraz. Celý zrod vesmíru je tu najmä marketingový trik. A čierne diery? Existuje hypotetická možnosť, že v experimentoch sa vytvoria tzv. mini-diery, ktoré však budú strašne malé a takmer okamžite zaniknú. Porovnávať ich s čiernymi dierami je niečo ako porovnávať svätojánsku mušku so Slnkom. Lenže to fyzici nerobia – za túto paniku zodpovednosť nenesú.
Minulý týždeň teda urobil CERN dôležitý krok k potenciálne nesmierne zaujímavým objavom. K verejnosti sa dostal najmä nafúknutý balast. Ešte aj tá veda sa bulvarizuje. Viac o urýchľovači na stranách 48 – 49.
.mm

Starosť o hranice
EÚ utužuje svoje hranice a zároveň podporuje územnú integritu Ukrajiny. Na minulotýždňovom summite Brusel síce ponúkol Kyjevu asociačnú zmluvu, ale o budúcom členstve Ukrajiny nepadlo ani slovo, pričom práve tieto dve veci sa doteraz spájali. Francúzsky prezident Sarkozy zároveň vyhlásil, že o ukrajinských hraniciach sa nedá vyjednávať a sú nemenné.
.jd

Zastavte súd!
Európsky súdny dvor treba zastaviť, aby nepodkopával národné jurisdikcie členských štátov EÚ. To si myslí exprezident a predseda Ústavného súdu v Nemecku Roman Herzog. Súd je podľa neho nebezpečný, lebo ignoruje vôľu zákonodarcu, jeden zo základov západného práva, a svojimi rozhodnutiami ju chce zmeniť. Ku kritike súdu sa pridali aj hlasy z Dánska a Rakúska.
.jd

Sárin efekt
Tandem McCain-Palin sa po úspešnom republikánskom konvente dostal do vedenia a pred Obamom s Bidenom získali v rôznych výskumoch náskok o štyri až desať percent. Komentátori tento úspech pripisujú guvernérke z Aljašky, ktorá za deň zjednotila stranu a prilákala hlasy. Kampaň sa však ešte len pritvrdzuje. Viac o žene s prezývkou barakuda na stranách ....
.jd

S cukrom na EÚ
Európe to osladíme, to má byť heslo informačnej kampane k českému predsedníctvu EÚ, ktoré sa začne v januári 2009. A jej symbolom sa má stať kocka cukru hodená do kávy. Kampaň za 11 miliónov nahnevala vládnych ľudovcov, ktorí za dvojznačným leitmotívom vidia euroskeptický osteň, typický pre Topolánkovu ODS. Asi netreba dodávať, že .týždňu sa česká kampaň páči...
.mh

Puč v Nemecku
Kurt Beck predminulý víkend nečakane odstúpil z čela sociálnych demokratov (SPD). Vraj pre intrigy „polobláznov“ a „judášov“. Čo sa stalo? V ten víkend sa najskôr za kandidáta na kancelára (vraj po Beckovom súhlase) vyhlásil minister zahraničia Steinmeier. Beck urazene odišiel a vedenie strany nato zvolilo za lídra SPD proreformného F. Münteferinga. Nikto sa nenazdal a v SPD, ktorá hľadela čoraz viac doľava, je zrazu všetko inak.
.mh

Kim Čong-il/
Žije? Nežije? Vynechal oslavy 60. výročia založenia KĽDR a od 14. augusta tohto severokórejského diktátora nikto nevidel, tajná služba demokratickej Kórey tvrdí, že mal mozgovú porážku, ale uzdraví sa. Komunistický režim to odmieta ako konšpiráciu – nie prvý raz.

Sean Brady/
Žeby si Katolícka cirkev osvojovala euroskepsu? Nesúhlasom s prílišným sekularizmom, rastúcou integráciu a ďalším smerovaním Únie vysvetľuje írsky primas, kardinál Brady, odmietnutie Lisabonskej zmluvy v referende. Pamäť a dedičstvo štátov EÚ sú podľa neho iné.

Morgan Tsvangirai/
Začne Zimbabwe písať novú stránku dejín? Predseda opozičného hnutia MDC Tsvangirai oznámil, že sa dosiahla dohoda o rozdelení moci medzi opozíciou a vládnucou stranou prezidenta Mugabeho. Dohoda sa rodila ťažko a ako bude fungovať, je vo hviezdach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite