Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.jano Ničík .časopis .literatúra

Za socializmu koloval medzi pospolitým ľudom vtip: S ktorými krajinami susedí Sovietsky zväz? S kým chce, s tým susedí.

Za socializmu koloval medzi pospolitým ľudom vtip: S ktorými krajinami susedí Sovietsky zväz? S kým chce, s tým susedí. Presne v tomto duchu realizoval Stalin svoje predstavy o budovaní tábora socializmu po vyhratej druhej svetovej vojne. Kde vkročila noha ruského vojaka, tam určovali budúci vývoj krajiny poradcovia sovietskeho vodcu. Zborník Ústavu pamäti národa Aktivity NKVD/KGB a ich spolupráca s tajnými službami v strednej a východnej Európe 1945 — 1989 (ÚPN 2008) je príspevkom k zmapovaniu vplyvu Rusov  na fungovanie tajných služieb krajín sovietskeho bloku.
Keď sme už pri tajných službách, minimálne jeden problém ťažil Stalina po skončení druhej svetovej vojny viac ako ostatné. Vedel, že Američania majú značný náskok vo vývoji a následnom použití atómových zbraní.  Okrem zmobilizovania ruských fyzikov využil kremeľský vodca aj služby KGB  na získanie informácií potrebných na odstránenie amerického jadrového monopolu. Kniha politológa Davida Hollowaya Stalin a bomba (Academia 2008) sa okrem tém jadrovej špionáže venuje aj vzťahom medzi ruskými vedcami a politickým vedením krajiny.
 Stalinove vodcovské kvality viacerí spochybňovali. Írsky profesor histórie Geoffrey Roberts  vo svojej knihe Stalinovy války (BB Art 2008) na základe nových poznatkov z ruských archívov tvrdí, že Stalin bol jedným z najväčších vojvodcov 20. storočia. Napriek všetkým omylom a strategickým chybám sa dokázal zo svojich porážok poučiť a doviesť krajinu k víťazstvám. Pravdu o skutočných Stalinových vodcovských kvalitách prekrýva mimoriadna brutalita jeho režimu, ako aj jeho nekritické oslavovanie v období kultu osobnosti či neobjektívne kritiky po jeho smrti.  Stalinov odchod z tohto sveta na rozdiel od Elvisa už väčšinou nikto nespochybňuje, jeho nepokojný gruzínsky duch si však veselo žije v našom svete ďalej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite