Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Böhmermannova voľba

.peter Zajac .časopis .klub

O kauze Hanobiacej básne Jana Böhmermanna písali aj naše médiá vrátane .týždňa. Šesťdesiatpäť percent respondentov bolo proti rozhodnutiu nemeckej vlády ...

... postúpiť Erdoganovu žalobu na súd, ale rovnakých 65 percent proti Böhmermannovej veršovačke, pre ktorú bolo slovo báseň len mimikry. Osemdesiat percent vyjadrilo názor, že kancelárka bola voči tureckému prezidentovi príliš ústupčivá.

Toľko suché fakty. Patrí k nim niekoľko okolností. Prvou je politikum celého prípadu. Nemecká verejnosť vládu a jej kancelárku obvinila, že kvôli dohodám o utečencoch je voči Turecku a Erdoganovi ústupčivá. Samotná Angela Merkel sa verejne ospravedlnila za svoj telefonický výrok, že Böhmermannova báseň je „vedome ubližujúca“. V normálnom demokratickom štáte by to malo byť samozrejmé. Ak umožnila nemecká vláda, aby bola Erdoganova žaloba postúpená podľa § 103 o urážke orgánov a zástupcov cudzích štátov na súd, prestala byť Merkelovej veta subjektívnym názorom a stala sa predpojatým, vopred odsudzujúcim výrokom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite