Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škandál Morava

.daniel Bútora .časopis .komentáre

Je politika nečistým súbojom, v ktorom silnejší nemilosrdne ide po krku slabšiemu? Majú novinári – jedni z dôležitých strážcov demokracie – právo naklásť pasce s návnadou a čakať na úlovok?

Je politika nečistým súbojom, v ktorom silnejší nemilosrdne ide po krku slabšiemu? Majú novinári – jedni z dôležitých strážcov demokracie – právo naklásť pasce s návnadou a čakať na úlovok?
A majú byť spokojní, ak namiesto tigra chytia do pasce aspoň myš? V českom prípade – v škandále okolo poslancov ODS Tlustého a Moravu – odzneli iba rozpačité odpovede. A z novinárskych návnad zostala skôr pachuť.
Na počiatku prípadu (v januári 2008) bolo stretnutie Vlastimila Tlustého, poslanca ODS a odporcu jej súčasného vedenia, s Janekom Kroupom, renomovaným reportérom Novy, ktorý sa venuje korupcii a prenikaniu mafiánskych praktík do politiky. Kroupa, ktorý podobne ako iní novinári počúval povesti o tom, že politici sú navzájom vydieraní a kompromitovaní, prišiel s nápadom vyrobiť „kompromitujúce“ fotografie poslanca Tlustého (v bazéne s mladou dámou), aby sa ukázalo, či o tieto fotografie prejaví niekto záujem. Kroupa tým chcel preniknúť do špinavého zákulisia českej politiky, kde si ľudia zasielajú nábojnice a výhražné esemesky. To, že politické zákulisie sčasti naozaj také je, bolo známe aj predtým – vyhrážanie a veľké pochybnosti boli  pri voľbe prezidenta, kde sa ODS podarilo získať dostatok hlasov pre Václava Klausa aj vďaka nehlasovaniu niektorých zákonodarcov a kde ČSSD prekazila tajné, teda slobodné hlasovanie. Prečo však boli zaujímavé práve fotky poslanca Tlustého? Najmä pre to, že Tlustý je ostrým kritikom predsedu vlády Mirka Topolánka. A práve premiér a jeho ľudia boli hlavným terčom provokácie. Potiaľto viedol spoločný záujem reportéra Kroupu a politika Tlustého.

Premiérovi ľudia však o fotky neprejavili záujem. Namiesto toho záujem prejavil mladý poslanec za ODS, inak Tlustého odporca v strane, Jan Morava. Poslanec Morava však k skutočnému škandálu prispel až svojím ďalším krokom: tým, že si chcel objednať aj fotografie dcéry Olgy Zubovej, poslankyne za vládnu stranu Zelených. Zubová patrí k „neposlušným“ poslancom, a Morava pri tajne nahrávaných rozhovoroch s imaginatívnymi detektívmi naznačil, že fotografie dcéry použijú na zastrašenie Zubovej, aby opäť hlasovala s koalíciou. V tom čase bol už do prípadu zapojený aj ďalší novinár z denníka Mladá fronta Dnes, ktorému sa Morava pokúsil odovzdať nastražené fotografie Tlustého. Novinári napokon všetko zverejnili minulý víkend, keď hrozilo, že sa už celú vec nepodarí pred Moravom udržať v tajnosti a ich hra s naivným poslancom ODS sa prezradí.
Prípad odvtedy žije vlastným životom. Morava sa po odhalení vzdal poslaneckého mandátu. Tlustý, ktorý poslúžil ako „volavka“, hovorí o svojej nevine, hoci ho na odstúpenie vyzval premiér, vedenie ODS a aj väčšina jej poslancov a senátorov. V podozrení, že o Moravovej hre s fotografiami vedel, zostáva aj šéf poslancov ODS Tluchoř.
Prezident Klaus, ktorý si viac rozumie s Tlustým ako s Topolánkom, tvrdí, že v škandále ide o zlyhanie systému, nie jednotlivcov. Podľa neho ide o dôsledok „ideového vyprázdnenia politiky“. Ako poznamenal komentátor Hospodářských novín, tieto slová znejú, akoby ich povedal bývalý prezident Havel v čase, keď ho za takéto výroky práve Klaus kritizoval. Asi najzrozumiteľnejší bol šéf Zelených Martin Bursík – politici nie sú volení, aby slúžili ako volavky vo vírivkách, ale na to, aby riešili problémy ľudí.
Spochybnení z prípadu však nevyšli iba politici. Je naozaj úlohou médií chystať na politikov pasce a návnady? A čo ak sa obraz politiky ako džungle potvrdí iba sčasti? Nielen predseda vlády, ale ani žiadny z jeho kľúčových ľudí po návnade neskočil. Skutočne hlúpo reagoval iba neskúsený poslanec Morava, a neveľmi dôstojne v celej veci vystupoval aj Tlustý. Ten však hral svoju hru – ak by mu vyšla a Topolánek by sa bol na návnadu chytil, mohol z toho vyjsť ako víťaz. O to naliehavejšia je otázka pre médiá, navonok odhaľujúce nevkusné politické hry: nie sú už ich tvorcami?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite