Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kariéra či dieťa? Alebo aj dieťa, aj kariéra?

.simona Petrík .anna Verešová .časopis .polemika

Nezávislú poslankyňu Simonu Petrík nepustili do rokovacej sály parlamentu s päťmesačným dieťaťom. 

Otvorila tak večný spor – zostane správna matka doma s dieťaťom, či má právo pokračovať aj v kariére?

simona Petrík

Nezávislá poslankyňa NR SR, vystúpila zo strany Sieť. Venuje sa rodinnej politike a podpore žien.

Dobrá matka, zlá matka. Posledných pár týždňov stúpol záujem o túto tému, pretože Lucia Nicholsonová otehotnela a zároveň chce riadne zastávať funkciu podpredsedníčky NR SR. Teším sa, že téma žien, ktoré sa rozhodli pracovať popri materskej, sa konečne stala diskutovanejšou, ale zároveň ma neteší, že ženy samy dokážu toto rozhodnutie odsúdiť. Narážam na komentár pani Melicherovej z denníka Postoj, ktorá kritizovala fakt, že síce hovoríme o ženách, ale na potreby dieťaťa zabúdame. Zároveň nám podsunula a morálne zafarbila svoj subjektívny názor, že pre záujem dieťaťa je lepšie, keď s ním matka zostane doma čo najdlhšie. Súhlasím, že musíme sledovať záujmy a dobro dieťaťa, a rovnako dôležité je mať na zreteli potreby matky. Zdôrazňujem slovo rovnako.

Harvardova univerzita urobila obrovskú štúdiu na tému Vzťah medzi prácou popri materskej a rodovými nerovnosťami v práci a doma, pre ktorú zozbierala dáta z rokov 2002 a 2012 od účastníkov prieskumu z 24 krajín. Výsledky ukázali, aký pozitívny dopad majú matky (a otcovia!) s kariérou na svoje dcéry a ich budúce uplatnenie. Dcéry pracujúcich matiek mali v priemere o 4 percentá vyššie platy ako tie, ktorých matky zostali doma. Dnešné dospelé ženy – účastníčky prieskumu – uviedli, že benefitovali z príkladu, ktorý im dávali ich matky. Či už im to umožnilo väčšiu participáciu na vedúcich pozíciách, alebo to malo pozitívne dopady na ich sebavedomie.

Nikto – ani spoločnosť, ani štát – by nemal svojim občanom diktovať, ako majú žiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite