Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA 10 SÓLISTOV DONSKÝCH KOZÁKOV
PONDELOK – NEDEĽA 15. – 21. SEPTEMBER
Pravoslávne liturgické spevy i ľudové piesne má na programe desaťčlenná kozácka úderka, ktorá zaspieva v pondelok v Košiciach, v utorok v Bardejove, v stredu vo Svidníku, vo štvrtok v Humennom, v piatok v Prešove, v sobotu v Kežmarku a v nedeľu v Ružomberku. Obzvlášť malebný bude koncert v kežmarskom drevenom artikulárnom kostole.

VÝSTAVA BIENÁLE VÝTVARNÉHO UMENIA
UTOROK – NEDEĽA 16. – 21. SEPTEMBER
Nielen do konca týždňa, ale až do polovice októbra môžete vidieť vo výstavných priestoroch Slovenskej výtvarnej únie (Umelka) v Bratislave diela v rámci výberovej a súťažnej prehliadky Bienále voľného výtvarného umenia 2008. Okrem nových prác viac ako tridsiatich slovenských výtvarníkov si môžete pozrieť aj novootvorený Klub umelcov.

HUDBA DAVE STAPLETON & BEN WAGHORN
STREDA 17. SEPTEMBER
V Koncertnej sieni Klarisky v Bratislave vystúpi uprostred pracovného týždňa nový objav britského džezu – mladý klavirista Dave Stapleton. Jeho spoluhráčom bude saxofonista, klarinetista a flautista Ben Waghorn, pričom obaja vo svojej tvorbe vychádzajú z dokonalej znalosti džezu, klasiky, ale napríklad aj world music.

HUDBA NU FOLDER
STREDA 17. SEPTEMBER
Ak máte chuť na svižnejšie tóny, môžete v stredu večer zavítať do kaviarne Kafé Scherz na bratislavských Palisádach, kde zahrá domáca skupina Nu Folder niečo zo svojej tvorby. Moderné nu-džezové rytmy v podaní klávesistu Petra Lipu mladšieho a trúbkara Ľubora „Umelca“ Priehradníka zdobí svojím sýtym hlasom Svetlana Rymarenko.

HUDBA DOROTA NVOTOVÁ & BAND
STREDA – SOBOTA 17. – 20. SEPTEMBER
Speváčka a skladateľka Dorota Nvotová vyráža na rozsiahle turné po slovenských a českých kluboch a hájoch. S Tomášom Vagaským, Martinom Stempelom a Teom Heribanom zahrajú v stredu v banskobystrickom Klube 77, vo štvrtok v prešovskom Bizarre Music Cafe, v piatok v popradskom Rock Fabrik a v sobotu v breznianskom klube Bombura.

VÝSTAVA LEHOCKÁ & ONDREIČKA
STREDA – NEDEĽA 17. – 21. SEPTEMBER
V bratislavskej galérii Bastart vystavia po dlhom čase svoje nové diela výtvarníci Denisa Lehocká a Boris Ondreička. V oddelených expozíciách sa budú snažiť maximálne využiť minimálne priestory – Denisa v komplexnej radikálnej inštalácii pozostávajúcej z malieb, kresieb a objektov, Boris prichystal okrem vecí na pozeranie i nahrávky básní.

BALET IVAN HROZNÝ/RÓMEO A JÚLIA
PIATOK – NEDEĽA 19 – 21. SEPTEMBER
Jednu premiéru a jedno hosťovanie chystá baletná scéna SND v Bratislave na začiatok novej sezóny. Premiérou bude balet Sergeja Prokofieva Ivan Hrozný v choreografii a réžii Libora Vaculíka. V nedeľu hosťujúci súbor Ballet Dortmund uvedie ďalšie Prokofievovo dielo – balet Rómeo a Júlia pod vedením čínskeho choreografa Sin Peng Wanga.

MUZIKÁL PRODUCENTI
PIATOK – SOBOTA 19. – 20. SEPTEMBER
Slávny muzikál vznikol v r. 2001, keď Mel Brooks oprášil svoj starý film z r. 1968 – pozbieral za to dvanásť divadelných cien Tomy. Slovenskú verziu príbehu dvoch broadwayských producentov, ktorí sa snažia priviesť firmu do krachu naštudovaním muzikálu o Hitlerovi, režíruje Andy Hric v dramaturgii Jána Štrassera a choreografii Jána Ďurovčíka

HUDBA JAZZ V ARÉNE
ŠTVRTOK 18. SEPTEMBER
Hosťom gitaristu, skladateľa a džezového pedagóga Matúša Jakabčica v prvom jesennom vydaní pravidelných večerov v bratislavskom divadle Aréna bude Ron Affif Trio. Jeho šéfom je americký gitarista Ron Affif, ktorý si na európske hranie pravidelne pozýva skvelú slovenskú rytmiku – basistu Juraja Grigláka a bubeníka Martina Valihoru.

FESTIVAL KONVERGENCIE
ŠTVRTOK – NEDEĽA 18. – 21. SEPTEMBER
Na medzinárodnom festivale komornej hudby, ktorý sa bude konať na viacerých miestach Bratislavy (Design Factory, Klarisky, nádvorie Primaciálneho paláca, Veľký evanjelický chrám), zaznejú diela C. Debussyho, E. Suchoňa, O. Messiaena, B.Bartóka, ba zaspieva aj bratislavský rabín Baruch Myers. Viac na www.konvergencie.sk.

KINO VIDIECKY UČITEĽ
Najnovší film českého režiséra Bohdana Slámu (Štěstí, Divoké včely) vznikol v koprodukcii a napriek svojej formálnej náročnosti a zľahka depresívnemu obsahu žne samé pozitívne recenzie. Žeby u susedov vyrastal filmár svetovej úrovne?
Venkovský učitel (ČR/Fr./Nem., 2008)
Réžia: Bohdan Sláma. Hrajú: Pavel Liška, Zuzana Bydžovská, Ladislav Šedivý

KINO MÁJ
Naopak, filmový projekt režiséra a kameramana F. A. Brabca na motívy čítankovej básne Karla Hynka Máchu podľa väčšiny hodnotiacich nedosiahol kvality predchádzajúceho spracovania Erbenovej Kytice. Nuž, nie každý deň je sviatok…
Máj (ČR, 2008)
Réžia: F. A. Brabec. Hrajú: Matěj Stropnický, Juraj Kukura, Jan Tříska, Sandra Lehnertová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite