Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozdrav z Panamy – peniaze došli!

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Bohatí vedia obchádzať dane lepšie ako stredná trieda. Po úniku Panama Papers to už hádam bude zrejmé aj tým menej informovaným. 

S každým ďalším menom, vypadnutým z obrovského panamského mešca zlých správ, sa zvyšuje atraktivita ázijských riešení anonymizácie majetku a príjmov. Migrácia do rajov na východe sa nezačala Panamou. Trvá už minimálne dekádu, keď kríza potvrdila, že európske bankové a obchodné tajomstvá už nie sú to, čo bývali, a Amerika vie vykrútiť ruku aj Švajčiarsku. Vo verejnej diskusii, ktorú posledné verejné odhalenie vyvolalo, mi však chýba trochu viac zamyslenia do hĺbky.

Nerozlišuje sa, že v rajoch sú rôzne triedy osôb. Jedným druhom sú kriminálnici s príjmami z trestnej činnosti. Sem patria aj politici, čo si niečo nakradli doma, a teraz si to schovávajú mimo dohľadu svojich voličov a slepej a hluchej spravodlivosti. Týchto ľudí treba pozatvárať a vyvlastniť. Potom sú tu ľudia, ktorí anonymitu exotických ostrovov využívajú v snahe utiecť pred zdanením. Podnikatelia, ktorí optimalizujú. Ich peniaze sú však legálne zarobené, sú odmenou za poskytovanie služieb, ktoré si ľudia dobrovoľne kupujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite