Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PVV s deficitom dôvery

.peter Schutz .časopis .týždeň doma

Aj keby sa Programové vyhlásenie vlády (PVV) Fico III znieslo z neba bez uvedenia autorov, každý skúsenejší pozorovateľ by uhádol, že dominantnou stranou vlády je Smer.

Jeho rukopis, aj keď menej „funkcionársky“ ako pred štyrmi rokmi, je nezameniteľný aj nadužívaním fráz, ktoré sa vlečú kapitolami najmä smeráckych ministrov. Zároveň však ani o „koaličnosti“ textu nemožno mať pochybnosť. A to až do takého detailu, že skúsené oko by menovite dešifrovalo aj autorskú spoluprácu SNS, Mosta-Hídu a Siete.

Politický význam siahodlhej tirády, ktorej zúfalé volanie po editorovi v koalícii prepočuli, je vo vytvorení obrazu o pôsobnosti jednotlivých rezortov. Ich vlastné ciele však nijako nenadväzujú v akejsi celostnej vízii toho, ako by Slovensko malo vyzerať po štyroch rokoch vlády. Časť o zdravotníctve, ktorá sa s dobrou vôľou dá čítať ako reformná (ak sa k opatrným formuláciám primyslí žiadaný obsah) a napríklad časť o školstve síce nie sú v spore, ale keby stáli samostatne, nikomu by nenapadlo, že patria tej istej vláde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite