Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Kto je tá žena?John McCain urobil šokujúci krok. Vybral si za „running mate“, teda za kandidáta na viceprezidenta, ženu – prvú, ktorej Republikánska strana túto úlohu zverila.

Kto je tá žena?
John McCain urobil šokujúci krok. Vybral si za „running mate“, teda za kandidáta na viceprezidenta, ženu – prvú, ktorej Republikánska strana túto úlohu zverila. Je to guvernérka štátu Aljaška, 44-ročná Sarah Palin. Prečo to John McCain urobil? Čo mu táto voľba prinesie? A kto je vlastne táto žena?
Sarah Palin nie je v Amerike všeobecne známa, McCainovi však prináša niekoľko pozitív. Po prvé, nepatrí k starej naftalínovej garde washingtonských politikov, je mladá, dynamická, u republikánov má povesť akčnej rebelantky. McCain, sám rebelant, ale staršieho dáta, to víta. Keď si Palin vybral, získal naspäť imidž bystrého nespratníka, ktorý spraví to, čo by nikomu inému nenapadlo, a nielenže prežije, ale zožne aj ovácie. Druhým pozitívom je fakt, že si vybral ženu, čo je v krajine, sčasti znechutenej po Hillarinom odsune, predvolebný bod. Tretím je vek Sarah Palin – ak sa mu pri nej podarí nevyzerať pristaro. Štvrtým, a azda najdôležitejším, je to, že za aljašskou guvernérkou pôjde do volieb masa nábožných konzervatívcov. Sarah Palin môže byť tmelom, ktorý zjednotí rozhádané krídla Republikánskej strany, pretože mnohí nábožní konzervatívci mali za Bushovej vlády pocit, že ich nádeje sa neplnia. Teraz im svitla nová nádej. Palin je totiž nielen propagátorkou hodnôt rodiny a pro-life, ale aj päťnásobnou matkou a nedávno porodila synčeka s Downovým syndrómom. Nemusí jej ublížiť ani to, že jej 17-ročná slobodná dcéra otehotnela. Palin jednoducho vyhlásila, že dcéru a jej snúbenca budú s láskou podporovať a pomôžu im vychovávať dieťa.
Palin je akčná, šikovná rečníčka, šarmantná diskutérka, hodnotovo založená, ale nie je „suchárka“. Uvidí sa, či tieto vlastnosti vyvážia jej negatíva: že je relatívne málo známa, nemá skúsenosti zo zahraničnej politiky a zatiaľ si vie asi málo voličov reálne predstaviť, ako by v prípade nutnosti preberala po McCainovi úrad prezidenta. Republikáni tiež dúfajú, že sa splní prieskum NBC, podľa ktorého chce až 27 percent demokratických voličov hlasovať za McCaina – z trucu, aby Obama prehral a o štyri roky sa mohla triumfálne vrátiť Hillary. Ak by sa títo ľudia naozaj odhodlali na trucpodnik, vedomie, že zároveň hlasujú za ženu, by ich asi hrialo. Pravda, ak by prehltli, že táto žena je od Hillary názorovo ďalej, než je na mape Aljaška od Bieleho domu.
.mg

Cheney v Gruzínsku
Kým Európska únia diskutuje, Američania reagujú na gruzínsku vojnu prejavmi podpory. Viceprezident Richard Cheney navštívil minulý týždeň Azerbajdžan, Gruzínsko a Ukrajinu. Hovoril tam o podpore demokracie, o mieste Gruzínska v NATO a prisľúbil vláde v Tbilisi jednu miliardu dolárov na rekonštrukciu krajiny a rozšírenie obchodnej spolupráce.
.jd

Rozdelená Ukrajina
Strana ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka odišla z „oranžovej“ koalície. Juščenko pohrozil, že rozpustí parlament a vypíše nové voľby. Reaguje tým na spoločné hlasovanie Tymošenkovej a Janukoviča, ktoré obmedzuje jeho právomoci – a nepriamo aj na novú politiku Moskvy voči blízkemu pohraničiu. Uvidí sa, aký silný je ukrajinský nacionalizmus.
.jd

Paralympiáda
Šiesty september je dňom otvorenia Paralympijských hier v Pekingu. Ich tradícia siaha do roku 1948, keď počas letnej olympiády v Londýne zorganizoval lekár Ludwig Guttman športové zápolenie pre britských vojnových veteránov s poraneniami chrbtice. Paralympionici v Pekingu budú bývať v Olympijskej dedine, ktorá sa údajne za 26 hodín prebuduje na Paralympijskú.
.mg

Alžbeta na Slovensku
Britská kráľovná Alžbeta II. má v úmysle navštíviť v októbri Slovensko, aspoň podľa aktuálneho oznamu z BBC. Ešte pred Slovenskom navštívi Slovinsko a po dvoch dňoch pricestuje do Bratislavy. Okrem iného ju čaká stretnutie s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Na Slovensku už pred ňou bol jej syn, princ Charles, vojvoda z Walesu a následník trónu.
.mg

Srbsko v EÚ?
Srbsko patrí do EÚ a  prístupové rokovania by sa mohli začať na budúci rok, povedal po stretnutí so srbským prezidentom Borisom Tadičom predseda EK José Manuel Barrosso. Srbi hovoria o plnom členstve do šiestich rokov a Únia sa dohodla, že Belehrad podporí stabilizačnou a prístupovou zmluvou, ktorá by sa mohla ratifikovať už na budúci týždeň. To všetko za Karadžiča. Chýba už len správa o slovenskej iniciatíve na zrušenie víz.
.jd



Declan Ganley
muž, ktorý stál na čele úspešnej kampane proti Lisabonskej zmluve v Írsku, navrhuje usporiadať o zmluve celoeurópske referendum. Reaguje na tlak, aby štáty ratifikáciu dokončili a Íri referendum zopakovali. Nemilá situácia, Brusel in flagranti.

Marie Stopes
žena, ktorá obdivovala Hitlera a venovala mu svoje verše, hlásala antisemitizmus, eugeniku, rasovú hygienu, nútené sterilizácie a bola proti zrušeniu detskej práce, bude mať svoju známku. Za „pioniersku“ úlohu pri šírení potratov a antikoncepcie.

Condoleeza Rice
Návšteva americkej ministerky zahraničia v Líbyi je signál, že pozícia tejto krajiny na medzinárodnej scéne sa mení. Naposledy ju americký minister zahraničia navštívil v roku 1953 a ešte v roku 2006 bola Líbya na zozname krajín podporujúcich terorizmus.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite