Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Doma

.časopis .týždeň doma

V jednom šíku
Oslavy výročia Slovenského národného povstania využil premiér Robert Fico aj na volanie po znovuzjednotení spoločnosti. Podľa neho by sa politické sily v krajine mali zjednotiť na presadzovaní národných a štátnych záujmov Slovenska. Ako príkladom si pomohol práve SNP, ktoré spojilo ľudí rozličných politických názorov v boji proti nemeckým okupantom. „Nemáme obrovské vojenské sily. Nemáme najmodernejšie zbrane, aby sme silou presadzovali svoje záujmy, ako to zreteľne vidíme na viacerých miestach sveta. Jediná šanca, ako v tomto komplikovanom a nespravodlivom prostredí prežiť, je držať pri slovenských národných a štátnych záujmoch spolu, či sme napravo, naľavo, alebo v strede,“ vyhlásil premiér z tribúny v Banskej Bystrici. Pridal sa k nemu aj predseda parlamentu Pavol Paška, podľa ktorého by takouto spoločnou úlohou politikov malo byť zabezpečenie sociálne spravodlivej spoločnosti. „Kde niet sociálnej nespravodlivosti, nie je živná pôda pre fašizmus. Frustrácia je prvým krokom k nenávisti,“ povedal šéf parlamentu. Len pár dní pred svojím vystúpením v Banskej Bystrici sa Robert Fico blysol aj stanoviskom, že špičkovým lídrom Povstania bol Gustáv Husák. Súhlasne mu pritom tlieskalo aj niekoľko mladíkov zo Slovenskej národnej mládeže, ktorí však vzápätí nedokázali odpovedať ani na jednoduchú otázku, o čo vlastne v SNP išlo.
 Volanie po jednote v mene spoločného presadzovania národných a štátnych záujmov znie na prvé počutie priam štátnicky. V podaní Roberta Fica sú to však len prázdne slová. Z dvoch dôvodov: Jeho koaliční partneri zo SNS už roky nerobia nič iné, ako to, že štvú Slovákov proti Maďarsku. Na nejaký geopolitický záujem o dobré vzťahy so susedným štátom pritom neberú žiadny ohľad, zaujímajú ich len preferencie. Premiér to potichu toleruje a ak je treba, tak aj on prileje olej do ohňa. Ďalším problémom je, že Robert Fico je hlboko presvedčený o tom, že práve jeho záujmy, respektíve záujmy jeho vlády sú tie pravé národné a štátne. Takýto Národný front, kde by sme napríklad spolu s Ficom a viacerými jeho ministrami stáli v jednom šíku po boku Ruska proti okupovanému Gruzínsku, alebo o celej veci radšej takticky mlčali, by bolo presne to, čo je v úplnom rozpore s našimi skutočnými  národnými a štátnymi záujmami.
.jm

Neuznávame
Rusko sa rozhodlo uznať nezávislosť Abcházska a Južného Osetska. Slovenskí politici sa tentoraz vyhli protirečivým stanoviskám, ako pri vypuknutí rusko-gruzínskeho konfliktu, a zaznelo len jednoznačné stanovisko ministerstva zahraničných vecí. Podľa neho Slovensko s nezávislosťou Abcházska a Južného Osetska nesúhlasí a trvá na teritoriálnej nedotknuteľnosti Gruzínska.
.jm

Utajené konanie
Obyvatelia Šútova zrejme už stratili šancu, že sa vyhnú výstavbe diaľnice cez svoju obec. Hovorca ministerstva dopravy povedal, že stavebné konanie sa začalo už 10. júla, hoci ešte začiatkom augusta ministerstvo tvrdilo, že konanie sa ešte nezačalo. O stavebnom konaní nevedeli nič ani starosta obce, ani právny zástupca nespokojných občanov. Posledná šanca je zrejme na Ústavnom súde.
.tg

Na zdravie!
Podnikateľ a poslanec bratislavského VÚC za Smer Alexander Rozin a jeho manželka sú nevinní. Podľa polície pritom mali vinicu, ktorú vraj kúpili v roku 1990 a neskôr ju ešte aj vydržali, získať na základe falošných dokumentov. Prokuratúra žiadny problém nevidí. Rozin môže chystať sudy. Ak s ním bude degustovať aj generálny prokurátor, želáme im, aby im z toho nápoja neprišlo zle.
.tg

Zase úplatok
Banskobystrický samosprávny kraj má opäť problém s úplatkami. Tentoraz polícia obvinila riaditeľa úradu BBSK Jána M. Špeciálny prokurátor ho chcel dať aj do väzby, čo súdy nedovolili. Obvinený si mal vypýtať 2 milióny za zvýhodnený predaj Domova sociálnych služieb vo Veľkom Poli. Ten nedávno štát zrekonštruoval. Znalec ho mal ohodnotiť na 7 miliónov a župa ho predávala za bratských 6 miliónov.
.eč

Krajina starcov
Slovensko bude v roku 2060 krajinou starcov, tvrdí vo svojej poslednej správe Eurostat. Počet obyvateľov klesne takmer o 850-tisíc a dôchodcov bude o celý milión viac ako dnes. Staneme sa tak štátom s najvyšším priemerným vekom a najvyšším percentom dôchodcov. Situácia sa zhorší aj v ďalších štátoch východnej Európy, pričom, naopak, najľudnatejšou krajinou bude vďaka imigrácii Británia. Ficova vláda túto katastrofickú predpoveď ignoruje.
.jd



Róbert Beňo
Hviezda Celebrity campu a objaviteľ Mojsejovcov sa najnovšie stala lídrom Strany zelených. Trochu prekvapuje len to, že jazdí na aute s trojlitrovým motorom, ale v krajine, kde pravicová kandidátka na prezidentku útočí na Smer zľava, to nie je nič zvláštne. 

Vladimír Mečiar
„Ak rodič, ktorý má vyživovaciu povinnosť, má dosť peňazí na kŕmenie svojho autíčka a nemá peniažky na kŕmenie dieťatka, tak mu treba zobrať vodičský preukaz, aby tie peniaze prerozdelil a začal si platiť výživné," vyhlásil pred novinármi hlavný ľudovec. Dobrák od kosti. 

Viera Tomanová
ministerka práce má novú agendu: bráni deti pred akýmikoľvek telesnými trestami. V tomto duchu chce presadiť aj novelu zákona. Deti budú možno nadšené, čo však na to povedia rodičia, učitelia a vychovávatelia? A to sú na rozdiel od detí – voliči.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite